Hlavní obsah

Olomoucká štafeta na vozíku přilákala rekordní počet účastníků

Novinky, Milan Papežík

Ve Smetanových sadech v Olomouci proběhl čtvrtý ročník Olomoucké štafety na vozíku, která se koná vždy v předvečer Mattoni 1/2Maratonu a probíhá nepřetržitě 24 hodin. Letos tato sportovně-kulturní zdárně pokořila loňský rekord, v pátek 23. června se jí zúčastnily i známé olomoucké osobnosti.

Foto: Martin Benčík

V pátek 23. června odstartovala Olomoucká štafeta na vozíku za účasti primátora města Olomouce Antonína Staňka

Článek

Štafeta na vozíku se stala olomouckou tradicí a letos se uskutečnil již její čtvrtý ročník, který odstartoval přesně v 9 hodin primátor města Olomouce Antonín Staněk. Později se pak také zúčastnil hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Principem této charitativní akce je nepřetržitý pohyb osob na vozíku a zapojení co nejvíce těch, kteří s invalidním vozíkem doposud neměli žádné zkušenosti. Vozík se tak má na následujících 24 hodin stát prostředkem, který spojuje dva pomyslné světy - svět těch, kteří jsou na vozík odkázáni, a těch, kteří si přijeli jízdu jen vyzkoušet. Akce má tedy za cíl spojovat a zapojit co nejširší okruh lidí bez rozdílu věku, sportovní kondice či zdravotního omezení.

I když si někteří z účastníků mysleli, že ovládání vozíku je velmi snadné, opak je pravdou. Trocha sportovní kondice tedy byla rozhodně zapotřebí, což potvrdil nejeden ze zapojených. „Myslel jsem si, že to jede skoro samo, ale přiznávám, že je to fuška. Vozík zanáší na jednu stranu a člověk musí vynaložit hodně síly, aby udal směr, kterým bude v jízdě pokračovat,” prohlásil Jirka (34) z Olomouce.

Podobně na tom byla i Eliška (21) z Ostravy, která vyjádřila poklonu všem vozíčkářům. „Obdivuju tyto lidi, s jakým elánem se do akce zapojují, i když jízdu na vozíku mají na denním pořádku. Jela jsem trať docela dlouho a mám to místo posilovny na ruce,” podotkla.

Hudebně Olomouckou štafetu na vozíku podpořil svými dvěma koncerty finalista SuperStar Martin Šafařík a v pravé poledne zúčastněné nadchlo svým propracovaným hudebním programem duo Libor Geier & Bronislav Chromý.

Během dne a noci se tak v jízdě na vozíku střídaly týmy sportovců, dětí ze základních a středních škol, významných firem z Olomouckého kraje, rodiny s dětmi, manželské páry nebo skupinky kamarádů a nechyběl ani sbor hasičů nebo strážníci městské policie. Náramně si akci užili také náhodní kolemjdoucí, kteří se ochotně se zájmem zapojili.

„Šli jsme s kamarády kolem a zjistili jsme, že se zde koná tato akce, a rádi zůstaneme až do rána, doplníme tekutiny a prodloužíme si tak naši párty,” prozradil právě jeden z nadšených kolemjdoucích.

Největší nadšení pak čekalo po ukončení akce na samotné pořadatele. „Máme rekord!” zaznělo po součtu všech zúčastněných. A je tomu opravdu tak, 763 účastníků je o 200 více než minulý rok a nezbývá než si přát, aby se tento počet příští rok přiblížil třeba i tisícovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám