Hlavní obsah

Olomouc a Kroměříž propojí Duchovní osa Moravy

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Novou podobu bude mít spolupráce Muzea umění Olomouc, Arcibiskupství olomouckého a Národního památkového ústavu v Kroměříži. Ve snaze o těsnější propojení tradičních turistických cílů – Olomouce a Kroměříže – se tyto tři instituce dohodly na realizaci projektu Duchovní osa Moravy (D.O.M.).

Foto: Dagmar Šnajdarová

Arcibiskupský palác v Olomouci

Článek

Jakou konkrétní podobu bude projekt D.O.M. mít? Podle Ondřeje Zatloukala, iniciátora projektu z Muzea umění Olomouc, má vzniknout nejpozději v roce 2015 společná prohlídková trasa prolínající kroměřížským zámkem, Arcibiskupským palácem a Arcidiecézním muzeem Olomouc.

Každý z objektů bude prezentovat dílčí téma vztahující se k bohatým kulturním a duchovním dějinám arcidiecéze. „Například v olomouckém Arcibiskupském paláci se expozice zaměří na duchovní dějiny arcidiecéze, v Arcidiecézním muzeu na umělecký mecenát a v Arcibiskupském zámku a zahradách v Kroměříži by dokumentovali historii bohaté sítě rezidencí a politicko-hospodářskou správu arcidiecéze,“ uvedl Zatloukal s tím, že projekt důsledně propojí výstavní, publikační, edukačně-prezentační a marketingové aktivity.

Duchovní osa Moravy, jejíž realizace se neobejde bez spolupráce s místní samosprávou, ale také s agenturami cestovního ruchu nebo podobnými projekty v zahraničí, počítá i s nezbytnými úpravami a vizuálním sladěním výstavních sálů a vznikem společného knižního průvodce.

„Například v Arcibiskupském paláci dosud není prostor pro stálou expozici, v Arcidiecézním muzeu Olomouc bude třeba stávající expozici vhodně doplnit a obměňovat a v kroměřížském zámku budeme muset projekt skloubit s probíhajícími stavebními, expozičními a provozními úpravami,“ doplnil Zatloukal.

Prvotní náklady spojené s D.O.M. si přitom každá ze stran uhradí z vlastních zdrojů, současně ale budou hledat podporu v evropských či regionálních dotačních titulech.

Zatloukal věří, že nový turistický produkt, který může zvýšit atraktivitu Olomouce a Kroměříže, se podaří alespoň dílčím způsobem uvést v život již v letošním roce. „Podpis společné deklarace je nezbytný první krok. Teď už se můžeme pustit do samotné realizace,“ dívá se iniciátor projektu optimisticky do budoucnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám