Hlavní obsah

Olga Scheinpflugová se vrací do Švandova divadla, potká se tam i s Karlem Čapkem?

Novinky, Tereza Todorová

V letošním roce uplynulo 95 let od příchodu Olgy Scheinpflugové do Švandova divadla a tedy od oficiálního zahájení její herecké kariéry. Vedení divadla se proto ve spolupráci s Památníkem Karla Čapka rozhodlo připomenout její herecké začátky výstavou fotografií.

Foto: Archiv Památníku Karla Čapka

Archiv Památníku Karla Čapka

Článek

Olga Scheinpflugová - žena mnoha talentů

Z pohledu mnohých se Olga Scheinpflugová zapsala do dějin české kultury především svým tříletým (1935 – 1938) manželstvím s Karlem Čapkem, dokázala toho ale mnohem víc...

V průběhu své herecké kariéry vytvořila více než sto třicet hereckých rolí, řada z nich představuje dodnes sen každé herečky. Už v necelých sedmnácti letech získala smlouvu ve Švandově divadle, které se tak stalo klíčovým pro utváření její herecké osobnosti. V roce 1922 přechází do Divadla na Královských Vinohradech a od roku 1929 vstupuje mezi herce a herečky Národního divadla, kde pracuje až do své smrti v roce 1968.

Vedle herecké kariéry však Olga Scheinpflugová projevila také spisovatelský talent, je totiž autorkou šestnácti románů, dramat, drobných próz, sedmi básnických sbírek, i deseti knih pro děti. Zabývala se také žurnalistikou, přispívala do Lumíra a Národních listů.

Před Švandovým divadlem na Olgu čekával i Karel Čapek

Právě v období Olžiných hereckých začátků si jí všiml také Karel Čapek. Často na ní čekával před divadlem a doprovázel jí domů.

Vzhledem k tomu, že v současné době divadlo nabízí divákům také Čapkův Krakatit a v tomto roce slavíme devadesáté páté výročí Olžina příchodu do Švandova divadla, rozhodl se ředitel divadla Daniel Hrbek připomenout mladinkou Olgu Scheinpflugovou také současným divákům a umožnit tak opětné setkání Olgy a Karla. Oslovil Památník Karla Čapka, který jako jediný v České republice nabízí návštěvníkům stálou expozici o životě a díle této významné české herečky, a vznikla ojedinělá výstava fotografií.

Kdy a kam na výstavu?

Od 1. září do 7. října si tak mohou zájemci prohlédnout v prostorách Švandova divadla fotografie z archivu Památníku Karla Čapka a vidět Olgu Scheinpflugovou v období, kdy oslnila jednoho z našich nejvýznamnějších spisovatelů.

Instalaci výstavy si vzali na starost Jozef Hugo Čačko, Daniela Fantová, Marie Seifová a Hana Vrbová. Doprovodný text upravila Martina Kinská.

V den derniéry Krakatitu, která připadá právě na 7. října, ředitel divadla Daniel Hrbek a ředitelka Památníku Karla Čapka Kristina Váňová představí zájemcům také některé osobní předměty Olgy Scheinpflugové z archivu Památníku. Rozhodně si tak nenechte ujít spojení Olgy Scheinpflugové a Čapkova Krakatitu, taková příležitost se totiž už nemusí opakovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám