Hlavní obsah

Old Shatterhand a Vinnetou bydlí v Radebeulu u Drážďan

Novinky, Vratislav Konečný

Old Shatterhand, Vinnetou, Nšo-či, Kara ben Nemsí... Jen naprostý ignorant by nepřipojil další jméno: Karel May. Od psacího stolu ve své měšťanské vile Shatterhand v Radebeulu u Drážďan vymýšlel neuvěřitelné příběhy z Divokého západu, ale i Balkánu a Středního východu. Mayovky jsou nesmrtelné.

Foto: Vratislav Konečný

villa Shatterhand

Článek

Tři slavné pušky

Vila Shatterhand je Mayovým muzeem, tady spřádal své sny ve své příběhy. Je tu jeho pracovna, přijímací salon jeho ženy, která svým mužem mírně pohrdala, byla to měšťka každým coulem.

Všude jsou vystaveny exponáty, které si May přivezl z cest z míst, o nichž předtím psal. Ve vitríně uvidíte slavné pušky, jak je známe z pozdějších zfilmovaných verzí. Stojí tu vedle sebe medvědobijka, Vinnetouova stříbrná puška a henryovka, které si nechal spisovatel na zakázku vyrobit.

Také jsou k dostání reedice původních děl, filmové mayovky a řada suvenýrů. V hale je vystavena Apačova busta, ve vitrínách jsou suvenýry ze Středního východu. V zahradě stojí srub Medvědí sádlo, v němž je expozice věnovaná indiánům obou Amerik, kostýmy, zbraně, obrazy, modely.  

Stylizoval se do svých hrdinů

Mayova literární dráha začala psaním črt z Krušnohoří, pak ho napadlo psát o Divokém západě - prvním románem byl Old Firehand. U čtenářů vyvolal značný ohlas a May poté psal pod tlakem svého nakladatele jeden román za druhým.

Nakonec se ztotožňoval se svými literárními postavami. Jeho příběhy měly  dobrodružný náboj, byly vítězstvím dobra a čtenáři věřili, že postavy skutečně žijí.

May se se svou ženou Emmou v letech 1899 až 1900 vypravil do Orientu a všude se představoval jako Kara ben Nemsi. Jeho zklamání z navštívených míst bylo značné, zjistil, že se nepodobají jeho fiktivnímu světu.

Když se vrátil do Německa, dostal se do konfliktů se zkrachovalým novinářem Lebiusem, který o Mayovi tvrdil, že je podvodníkem. May se hájil i soudně, ale řada lidí tomu uvěřila. Mayovi začaly špatné časy, nakladatel ho odmítal. Manželé se ještě vypravili na cestu do Ameriky, podívat se na vlast Vinnetoua, ale spisovatel toho už měl pomalu dost. Přes vyhraný soudní spor s Lebiusem po pár měsících v roce 1912 umírá.

Je pochován na radebeulském hřbitově pod honosným antickým náhrobkem. Žádní indiáni, bizoni, ale andělé nad ním bdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám