Hlavní obsah

Oktoberfest zahájí starosta Mnichova naražením prvního sudu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oktoberfest oficiálně zahájí starosta města Mnichov Dieter Reiter naražením prvního sudu v sobotu ve 12 hodin v hale Schottenhamel na Theresienwiese. Akce potrvá do 4. října.

Foto: Ivana Kvasnicová

Wiesn

Článek

Největší lidová pivní slavnost na světě Oktoberfest, na jejímž počátku byla oslava svatby korunního prince, pozdějšího krále Ludvíka a princezny Therese Saxe-Hildburghausen, se koná dodnes. Svatba se uskutečnila 12. října 1810 a slavila se pět dní.

V sobotu 19. září přesně ve 12 hodin festival zahájí starosta Mnichova Dieter Reiter v hale Schottenhamel tradičním naražením prvního sudu.

Tradici založil Thomas Wimmer již v roce 1950, kdy jako tehdejší starosta města narazil první sud na Wiesn, čímž slavnost zahájil. K zaražení pípy tehdy potřeboval celých 17 ran, zatímco poslední starosta Christian Ude jako první zarazil tuto pípu do sudu jen 2 údery.

Tradičně, již po 182., oficiálně zahájí oslavy Dieter Reiter v hale Schottenhamel poté, co slavnostní průvod dorazí na Theresienwiese. Poté starosta pozdraví všechny návštěvníky města - následovat bude několikakilometrový průvod ozdobených vozů. Pivní náklad bude tažený koňmi. Přivezené sudy jsou již tradičně naráženy ve 14 halách pivovarů. Také letos velkolepá přehlídka přiláká statisíce diváků.

Bohatou zábavu připravil Oktoberfest nejen pro návštěvníky hal prezentujících jednotlivé pivovary, ale také pro všechny milovníky zábavních atrakcí. Kromě již tradičně oblíbených atrakcí, jako jsou autíčka, ruské kolo, kolotoče či lodičky, letos také nabídne řadu novinek - mezi nimi je například mega houpačka "Konga" nebo největší mobilní strašidelný dům na světě "Daemonium".  

Otevřeno bude každý den, od pondělí do neděle, až do 4. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám