Hlavní obsah

Okruh Vizovické prameny turisty láká i vyhlídkou z rozhledny na vrchu Doubrava

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Vizovice jsou známým místem na mapě kulturních událostí (pořádá se zde například vyhlášený festival Masters of rock či pověstné srpnové Vizovické Trnkobraní), mnozí znají postavičky Krysáků, řadě lidí se vybaví paralela „Vizovice = slivovice“.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Rozhledna Doubrava na telekomunikačním stožáru

Článek

Vizovice ale mají také krásné okolí vhodné pro stejně krásné turistické výlety. Jedním z nich je okruh vybudovaný speciálně pro vozíčkáře, o kterém jsme informovali již dříve. Zajímavý a inspirativní je také okruh pro pěší turistiku nazvaný Vizovické prameny. 

Z vizovického náměstí se vydáme na cestu po zelené značce. Po třech kilometrech nás osvěží Turistický pramen v těsném sousedství rekreačního střediska REVIKA. Značka stoupá lesem k poutní kapličce Panny Marie Lurdské na Chladné studni s pramenem uzdravující vody. O 600 metrů dál se na vrchu Doubrava (676 m n. m.) tyčí telekomunikační stožár sloužící jako rozhledna s výhledy na velkou část východní Moravy. Uvidíme Vizovice, Zlín, Hostýn, Radhošť, Velkou Javořinu.

Rozhledna je při příznivém počasí otevřena od dubna do listopadu (vesměs o víkendech a svátcích od 12 hodin, podrobné informace o otvírací době jsou na stránkách rozhledny a tel.: 737 129 896).

Od rozhledny pokračujeme po modré značce lesnatým hřebenem s občasnými výhledy k Vizovicím, Slušovicím či k Zádveřicím na Spletený vrch (565 m n. m.), odkud pokračujeme po červené značce přes Janovu Horu (496 m n. m.) do Vizovic.

Ve Vizovicích si závěr výletu zpestříme návštěvou státního zámku Vizovice. Ten pochází z poloviny 18. století. Nechal jej vystavit Heřman Hannibal z Blümengenu a dílo svěřil známému architektu F. A. Grimmovi. Ten jej vybudoval v moderním francouzském barokním stylu. Park, který zámek obklopuje, je kombinací stylů anglického a francouzského.

To nejzajímavější je v interiérech zámku, který je ukázkou jednoho z nejhonosnějších šlechtických sídel. Nábytek z období baroka, rokoka a empíru i biedermeieru doplňuje množství krásného porcelánu i sbírka vzácných obrazů od nizozemských mistrů. Děti ocení zámeckou čokoládovnu i zábavné prohlídky, při nichž plní nenáročné úkoly. 

Finále výletu obstará návštěva Distillery Landu s expozicí přípravy ovocných pálenek ve firmě R. Jelínek, exkurzí a ochutnávkou. Kvalitní slivovice je totiž také jeden z důležitých "vizovických pramenů".

Na výlet si naplánujte celý den, délka trasy je zhruba 16 km, v Distillary landu se zdržíte nejméně hodinu, totéž se týká prohlídky zámku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám