Hlavní obsah

Okolí Hor Matky Boží nabízí posezení s překrásným výhledem na Šumavu i do vnitrozemí

Novinky, Jan Kaše

I nadmořská výška „pouhých“ 700 metrů může poskytnout zajímavé zážitky, umocněné malým douškem historie, která vás ovane na každém kroku.

Foto: Jan Kaše

Výhled do vnitrozemí

Článek

Hory Matky Boží je malá šumavská obec, ve které se v 16. století dokonce provozovalo hornické řemeslo. Těžba stříbra (a snad i zlata) však neprobíhala příliš dlouho, neboť zásoby se ukázaly menší, než se předpokládalo.

Výhled na středověký hrad i na Poledník

V blízkém okolí narazíte na několik míst, kde si můžete odpočinout nebo jen tak posedět a užívat si úžasný výhled. Jedním takovým je i vyhlídka "Na Kalvárii“, jak je označena na informační tabuli.

Jako na dlani budete mít vrch Borek (859 m n. m.), protkaný středověkými štolami, a pod ním majestátně stojící hrad Velhartice.

Pokud se po přilehlé louce přemístíte několik metrů, otevře se po vaší levé ruce výhled na šumavské kopce, kterým bezesporu dominuje Poledník (1 315 m n. m.).

Od Svatoboru do vnitrozemí

Rovněž vás zaujme pohled na bájný Svatobor (845 m n. m.), na kterém je podle psychotronika Pavla Kozáka (Tajemná místa od Blaníku k Sušici) silový bod s nadprůměrnou energií, přičemž jako božiště sloužil už na rozhraní neolitu a eneolitu.

A právě tento vrch je viditelný z různých míst zdejší lokality. Například i z vyhlídky „V Holubu“, odkud můžete v klidu a nerušeně pozorovat vnitrozemí. Kromě bližších cílů, jako jsou Nalžovské Hory, Mokrusuky či Zdouň, vás jistě uchvátí i hodně vzdálená, jemně se vlnící krajina.

Tajemná Kalvárie

Mezi zmiňovanými vyhlídkami stojí zajímavé sakrální dílo z 19. století – 14 nepravidelně rozmístěných kapliček, jejichž uspořádání na první pohled připomíná kruh (jde spíše o ovál), v jehož středu je kaple Proměnění Páně.

„Šlo o významnou svatyni s pramenem v nezvykle vysoké poloze s řadou energetických bodů v blízkosti. I ve středověku byla její tradice silná, a nakonec roku 1843 tu byla postavena Kalvárie – křížová cesta s kaplí u studánky,“ uvedl Pavel Kozák v knize Tajemná místa v Pošumaví.

Podle něj je každé zastavení této zvláštní křížové cesty energetickým bodem, který v dávné minulosti možná sehrával úlohu při tehdejších pohanských obřadech. A možná zde došlo i k zázračnému uzdravení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám