Hlavní obsah

Ohnivá rozhledna tradičně prověřila zdatnost účastníků soutěže Nejtvrdší hasič přežívá

• Aktualizováno
Novinky, Stanislava Dvořáková

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, požární stanice Ústí nad Orlicí a Hasičský sportovní klub Ústí nad Orlicí připravil v sobotu 28. dubna v prostorách areálu rozhledny na Andrlově chlumu 11. ročník tradiční soutěže v disciplínách TFA, která je tvrdou prověrkou připravenosti členů HZS a SDH.

Foto: Petr Špatenka

Ještě než se rozhoří filikojakubské vatry prověřili hasiči svou připravenost na kontrolu bezpečnosti i zásah v případě nežádoucího rozšíření ohně.

Článek

Přesně s úslovím "oheň dobrý sluha, ale zlý pán" byla na konci měsíce představena tzv. stříbrná krasavice vysoká 49,4 metru s plošinou ve výšce 34,6 metru na Andrlově chlumu.

Ještě než se rozhoří mohutná hranice filipojakubské noci ničící vše zlé a přinášející veselí nastupujícího ročního období, stal se areál rozhledny tvrdou prověrkou připravenosti lidí bránit se jejím případným tragickým následkům.

V sobotu 28. dubna proběhla soutěž TFA, kdy si každý soutěžící hasič mohl prokázat fyzickou zdatnost sám sobě i ostatnímu okolí, jak je připraven na zvládnutí těch nejtěžších podmínek.

Tradiční závod se řídí platnými pravidly pro soutěže TFA. Trať obsahuje pět náročných disciplín - manipulace s plnoproudou hadicí a její uložení do boxu, údery 6kg perlíkem do hammer boxu, průlez tunelem s 20kg barelem, přemístění 80kg figuríny a zdolání bariéry vysoké 2 metry. Trať je postavena pro jednoho soutěžícího a na splnění disciplín od startu do překonání bariéry je stanoven časový limit 5 minut.

Po úspěšném splnění této podmínky čeká na soutěžícího výstup po 183 schodech na plošinu rozhledny, kde je cíl. Celý závod je absolvován v předepsané výstroji, takže pro jeho zvládnutí často dochází k absolutnímu vyčerpání všech fyzických sil závodníka.

V letošním roce po slavnostním nástupu 39 účastníků soutěže z celé ČR pod dohledem velitele plk. Ing. Romana Studeného, hlavního rozhodčího mjr. Ing. Libora Duška v 9.30 hodin nastoupil první soutěžící. Přesnost trvání jednotlivých výkonů byla zajištěna časomírou HZS Královéhradeckého kraje.

O titul nejtvrdšího hasiče se utkalo 23 profesionálních členů HZS a 16 ze SDH včetně 2 žen, rozdělených do kategorií A (18-34 let), B 35-44 let) a C (nad 45 let).

Zklamáním pro diváky byla opětovná neúčast ústeckého rodáka Lukáše Nováka, několikanásobného Mistra světa, Evropy a ČR, který v současnosti slouží v pražském HZS. Útěchou byla účast sice jediného místního zástupce HZS, který městu však opět přinesl nejlepším časem titul nejtvrdšího hasiče.

V celkovém pořadí pouze 3 hasiči dokázali zvládnou závod s časem pod 4 minuty, a to: na 1. místě Jiří Mikulecký, HZS Ústí nad Orlicí, s časem 3:50,56, 2. místo získal Michal Brousil, HZS Jihočeský kraj (JČK), za 3:55,06 a 3. místo Vít Malenovský, HZS Jihomoravský kraj (JMK), 3:59,12.

V jednotlivých kategoriích bylo následující umístění: 15 členů HZS kat. A se umístilo v pořadí 1. místo Michal Brousil, JČK, před Vítem Malenovským a Petrem Melešem, oba JMK.

Čtyři členové HZS kat. B: 1. místo Jiří Mikulecký z Ústí n. O. před Michalem Přecechtělem z Olomouce a Davidem Kubišem z JČK.

4 členové HZS kat. C: 1. místo David Kouřil, Správa železniční dopravní cesty, před Radkem Jakešem z Prahy a Josefem Frýdlem ze Zlína.

Ze SDH mezi 11 členy kat. A se umístil na 1. místě Zdeněk Král z Trpína před Vojtěchem Kurkou z V. Zboží a Bronislavem Duškem z H. Čermné.

Závodu se ještě účastnili 2 dobrovolní hasiči kat. B, 1 kat. C a 2 ženy. O samotné náročnosti soutěže svědčí, že čtyři hasiči závod nedokončili.

Reklama

Výběr článků

Načítám