Hlavní obsah

Ohníčkáři jsou největším problémem zpřístupněných Brd

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepořádek ve velkém se nekoná, invaze návštěvníků také ne. Co ale trápí hospodáře spravující otevřenou část Brd, jsou lidé, kteří nemohou ani za extrémního sucha vydržet bez ohníčků. Hodně o tom ví Václav Pernegr, vedoucí Lesní správy Obecnice, říká jim "ohníčkáři".

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Vzpomíná na pravověrné trampy, kteří měli a mají stále přírodu v úctě a umějí se v lese chovat.

Zákazy vjezdu jsou striktní

Po vyhlášení otevření části bývalého vojenského prostoru panovaly značné obavy o ničení unikátní přírody, která se díky armádě zachovala. Ve spolupráci Vojenských lesů a statků, které území obhospodařují, správy CHKO a Policie České republiky se podařilo značně omezit vjezd motorových vozidel, což je velké plus.

Povolení k vjezdu se vydává  jen pracovníkům VLS a ostatním jen v nezbytně nutné míře. Podstatně přibylo návštěvníků pěších a cyklistů, a to zejména o víkendech. Pouze v prázdninových měsících byl zvýšený pohyb lidí i ve všedních dnech.

Značení není ideální

Hlavními turistickými magnety jsou: Padrťské rybníky, zámeček Tři Trubky, bunkry na cílové ploše Jordán, vrchol Toku, okolí Pilské vodní nádrže a zřícenina hradu Valdek.

Turistické značení bylo provedeno až začátkem letošního léta; o vhodnosti jejich tras lze leckde pochybovat (dlouhé úseky po asfaltových komunikacích apod). a podle sledování pohybu turistů není prozatím ani příliš využíváno. Technické vymoženosti vedou lidi k tomu, že se spíše orientují podle navigace v mobilních telefonech. Málokterého turistu vidíte dnes s mapou; většina má v ruce telefon…

Ohníčkáři a nájezdy houbařů

„Co se týče často zmiňovaného nepořádku po návštěvnících, myslím, že se to přehání. Do hloubi lesů dojdou lidé, kteří mají k přírodě nějaký vztah a nechtějí sobě ani ostatním kazit dojem ponecháváním odpadků. Samozřejmě jsou i mezi nimi výjimky, ale zase ti slušní po nich tyto odpadky sbírají…

Obecně největší nepořádek je v lese vždy po houbařské invazi; je to dáno zřejmě jiným typem lidí, kteří jdou na houby a chtějí si z lesa odnést něco materiálního než lidé, kteří jdou za duševními prožitky…

Větší problém nám dělají „ohníčkáři“. Tito lidé si neodpustí, aby i v době extrémního sucha si rozdělali v lese, nejlépe v tom nejskrytějším místě, ohníček… Dají si kameny do kruhu a myslí si, že se nemůže nic stát; potom po sobě často neuklidí ani ony kameny. Skuteční pravověrní trampové se chovají zcela jinak a s těmi problém není. V letošním roce jsme po „ohníčkářích“ a jim podobných volali hasiče (jen na území LS Obecnice) k osmi případům; vloni to bylo sedmkrát. Naštěstí se většinou podaří najít zárodek požáru včas, takže se to obejde beze škody,“ říká Václav Pernegr.

Zájem postupně upadne?

K tomu podotýká, že se snad splní přání všech zainteresovaných, aby celé střední Brdy byly uchráněny od další turistické infrastruktury (občerstvení, bufety, rozhledny apod.) a aby zůstaly oázou klidu pro ty, kteří si chtějí užít tiché romantiky.

V dalších letech snad utichne přehnaný mediální zájem o Brdy; lidé se sem podívají a zjistí, že tu toho tolik zajímavého zase není - že je to sice ve svém centru krajina podobná šumavské, unikátní svou opuštěností v rámci středních Čech, ale s hospodářskými lesy a bez mimořádných zajímavostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám