Hlavní obsah

Ohně nad městem i vsí - vítání roku 2011 ve Strakonicích a Třebkově

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohá velká města (např. Písek, Tábor, České Budějovice, Český Krumlov) se sice ohňostrojů zřekla, přesto Jihočeši místy o ně nepřišli.

Foto: Petr Hejna

Novoroční oňostroj nad Strakonickým hradem

Článek

Neutěšená finanční situace na většině radnic se letos projevila v omezení dříve běžných bouřlivých oslav konce roku, prezentovaných úchvatnou nebeskou (již od dob starých Číňanů známou), lidskou rukou a myslí osnovanou podívanou, známou jako ohňostroj.

Dokonce i matička stověžatá se zřekla té nelevné potěchy, nabídnout zdarma obyvatelům hlavního města i nesčetným zahraničním návštěvníkům možnost kochat se gejzíry barev, prozařujících večerní oblohu nad do nového roku právě vstoupivším městem.

V opravdu nevelké vísce Třebkov na Písecku (kde není "nezbytná" hospoda, obchod ani jiné vymoženosti civilizace zdaleka nejen 21. století)  se o silvestrovskou hru barev a jisker vůně střelného prachu postaral na vlastní náklady jeden z obyvatel, jinak též místní čerstvý člen obecního zastupitelstva Martin Volf. A tak o půlnoci příchod nového roku uvítala skupinka bdících dospělých i venkovské omladiny trochou té radosti ze záře nad obcí.  

Druhý den pak velkolepější podívanou (náklady jsou uváděny ve výši zhruba 150 tisíc Kč) shlédly davy diváků po 18. hodině ve Strakonicích, kde se tato akce koná pravidelně od roku 2000. Show zahájila velkoplošná projekce, rekapitulující nejdůležitější události uplynulého roku, po které následoval projev starosty Pavla Vondryse. Následujících zhruba 15 minut bylo vyhrazeno hlavní atrakci večera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám