Hlavní obsah

Ohlédnutí za táborovým létem v Týništi nad Orlicí

Novinky, Eva Jenčíková

Také v druhé polovině prázdnin si z letních táborů pořádaných Domem dětí a mládeže v Týništi nad Orlicí odnášely děti nové zkušenosti, dovednosti a zážitky. Kromě pobytů přímo v budově DDM se děti vypravily až do Chorvatska a účastníci rodinného tábora do Hořic.

Foto: Eva Jenčíková

Superhrdinové před akcí.

Článek

„Střez se, kdo můžeš, vezmi nohy na ramena a uteč, neboť piráti pro poklad do Biogradu na Moru dorazili.“ Takto znělo motto prvního letního tábora v zahraničí, konkrétně v kempu Soline, ve dnech 24. července – 4. srpna.

Hrůzu nahánějící pirátské bandy různých věkových skupin se zde účastnily desetidenního klání o tajemný poklad. Pod prahnoucím chorvatským sluncem a na průzračném moři piráti dokazovali svou zdatnost, postřeh, vytrvalost, důvtip a další schopnosti či dovednosti. V závěru tábora všechny „bandy“ zdárně splnily závěrečnou stopovanou a nic nebránilo konečnému nalezení pokladu. Poté se piráti dohodli, že příští rok se do Chorvatska určitě zase podívají.

Již pátý roční netradiční rodinné dovolené jsme tentokrát pořádali v Hořicích. Krásný areál s kvalitním jídlem, prostorem pro hry a sport se stal zázemím pro tábor s názvem UMÍ PRASE LÍTAT?, který jsme si půjčili z jedné deskové hry. Zatímco dopoledne byl připraven vždy samostatný program pro děti, které ho trávily s oddílovými vedoucími v lese, a pro rodiče na hřišti, odpoledne už patřilo společným velkým i malým hrám, tvoření a zpívání u ohně. Rodiče ještě večer pokračovali ve večerním programu pro dospěláky. 

Na konci července se v prostorách DDM konal „dramaťácký“ tábor Před kamerou za kamerou. Děti byly rozděleny do čtyř skupin, ve kterých po celý týden natáčely krátký film pod vedením svých lektorů. Táborový program byl doplněn také o celodenní výlet, dramatické hry a v neposlední řadě o večerní ateliéry. 

První srpnový týden se DDM proměnilo v superhrdinskou akademii, kde bylo všechno super. Super Vašek, super pošta, super padouch, super škola, super výlet a další. Děti se rozdělily do čtyř školních kolejí, a to Prčůvek, Knihokupek, Rychlotlapek a Snílkobláčků, pro které celý týden získávaly body. V superhrdinské akademii se děti naučily umění šifrování, postřehu, telepatie, spolupráce, maskování a spoustu jiných. Celý týden jsme si užívali krásné počasí, úžasnou atmosféru a jak jinak než super zážitky.     

Tábor, který je jen přes den, a odpoledne chodí děti spát domů, se konal 10. – 14. srpna. Motivací nám byly komiksové knížky o kocouru Vavřincovi a jeho přátelích. Podle pěti knížek jsme připravili program, který byl přizpůsoben tropickým teplotám, ty nejen zahradu ve Sluníčku změnily ve vyprahlou poušť. Děti hrály spoustu vodních a mokrých her, staly se detektivy, vyrazily na celodenní výlet k řece, naučily se skládat origami a zúčastnily se velmi speciální olympiády. Každé odpoledne odcházely spokojené domů a ráno se těšily na nová dobrodružství.  

V Domě dětí a mládeže plánujeme tábory již na další prázdniny, těšíme se na vás. 

Reklama

Výběr článků

Načítám