Hlavní obsah

Odhalte tajemství hradů dolního Pobečví na nové přednášce Muzea Komenského v Přerově

Novinky, Romana Nitková

S příběhy jednotlivých hradních lokalit a těmi nejzajímavějšími archeologickými objevy v oblasti dolního Pobečví zájemce seznámí terénní archeolog Muzea Komenského v Přerově Mgr. Zdeněk Schenk, PhD. na přednášce, která se uskuteční 30. května od 17.00 v Korvínském domě na Horním náměstí v Přerově.

Foto: Mgr. Zdeněk Schenk, Ph.D.

Hrad Helfštýn

Článek

Zříceniny středověkých hradů střežících před staletími krajinu dolního Pobečví, kudy vedla od pradávna významná obchodní cesta procházející územím Moravské brány, jsou němými svědky časů dávno minulých.

Nejnavštěvovanější hradní zříceninou v celém kraji je bezesporu hrad Helfštýn, jehož působivé rozlehlé opevnění přitahuje právem po desetiletí statisíce návštěvníků. Milovníci historie však znají v krajině dolního Pobečví také jiná, na první pohled opuštěná místa hradních zřícenin, která si i na prahu 21. století uchovala své osobité kouzlo.

Torza kdysi výstavných paláců, jejichž rozervané zdi jsou odleskem zašlé slávy, bývají ukrytá v lesích pod korunami stromů, kde je často jen stěží rozeznáváme pod příkrovy mechu a kapradí.  Z důmyslně vybudovaných opevnění zbyly jen některé úseky hradeb obehnané příkopy vysekanými do skalního podloží v obtížně přístupném terénu.

Většina hradních lokalit na Přerovsku nebyla dodnes podrobena systematickému archeologickému výzkumu. Přesto výsledky dílčích zjišťovacích výzkumů doplňují dochované písemné prameny, které spolu s nově získanými archeologickými nálezy podávají svědectví o vývoji osídlení a každodenním životě, který probíhal na hradech Helfštýn, Drahotuš, Puchart či Svrčov.

Přednáška je již třetí a poslední z cyklu přednášek doplňujících výstavu Příběhy hradů, která nabízí reprezentativní výběr komentovaných fotografií MUDr. Jiřího Hozy (předseda zlínské pobočky Klubu Augusta Sedláčka) z nejrůznějších hradních lokalit střední Evropy, dále detailní perokresby z dílny Milana Zikmunda a také výběr historických pohlednic panských sídel ze sbírky Lubomíra Vyňuchala.  

Popisky k jednotlivým fotografiím, perokresbám a pohlednicím doplňuje celá řada rozšiřujících komentářů, soustředěných v několika svázaných sešitech. Návštěvníci se mohou těšit také na další drobné předměty z muzejních i soukromých sbírek, hrací doplňky (dřevěné kostky a velkoformátové pexeso s motivy hradů) či ukázky „hradařské“ literatury.

Výstavu lze navštívit v Galerii a v Malém sále pod věží přerovského zámku až do 4. června.

Další informace: 

Další informace:  Lubomír Vyňuchal; tel. 581 250 542 

e-mail: vynuchal@prerovmuzeum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám