Hlavní obsah

Odepisovaný barokní skvost v Neratově bude mít nádherné nové věže a zvonkohru

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Jestli se někde stal zázrak, pak je to v Neratově v Orlických horách. V původně německé vsi Bärenwald neměl zůstat na kameni kámen, jak se stalo mnoha obcím v pohraničí. Dosídlení po válce nedopadlo dobře, raději se bouralo. Měl padnout i kostel, který poničil pancéřovkou ruský voják.

Foto: Vratislav Konečný

Provizorní zastřešení mělo špičaté věže

Článek

Připravené báně

Před kostelem, který byl několikrát na odpis, stojí ve svahu dvě mohutné kopule. Bachratá břicha obnoveného baroka mají nahradit v nejbližší době provizorní špičaté zastřešení. Jím byly věže provizorně zakryty, aby do svatostánku nezatékalo. 

Poprvé jsem tehdy nevábný Neratov navštívil začátkem 90. let. Ves se zvolna vzpamatovávala z desetiletí šedi, ale již tehdy fungovala charita. Při každé návštěvě Orlických hor se tvář Neratova měnila k lepšímu, zvláště markantní je to vidět na kostele Nanebevzetí Panny Marie, faře, ale i obchodu, pohostinství a přibyl i minipivovar. 

Obec se stává i díky Sdružení Neratov zhmotněním tužeb snů i tvrdé práce. Pod fantasticky provedenou prosklenou střechou jsou místa nejen k rozjímání a modlitbě, ale také k různým kulturním akcím, koncertovat sem rádi jezdí přední umělci. 

Bývalo to mariánské poutní místo 

V horách, kde byl dostatek dřeva, písku a voda vzniká v letech 1550 sklárna, v okolních údolích jich bylo plno. Každá osada měla modlitební místo, v Bärenwaldu postavili kapličku, později kostelík. Mariánský kult se rozšířil i do zdejšího panství, k výstavbě velkého svatostánku přispěl jako všude zázračný nález sošky Madony. 

K ní se začalo chodit na poutě i z polské, tehdy slezské strany. Toho využila církev ke stavbě kostela, byl vysvěcen roku 1723, je 48 metrů dlouhý, 20 vysoký a 19 široký.

První pohromou byl zásah pancerfaustem projíždějící Rudé armády, kostel vzplál, ale nezřítil se. Zachránit ho chtěla jednotka naší armády střežící hranice, ale politruci jí to zatrhli. 

Po válce byl vyrabován, zařízení z větší části zničeno. O demolici se mluvilo, ale spíš se čekalo, až kostel sám spadne. Neratovem mnoho lidí neprojíždělo, byl v hraničním pásmu, nedaleká pevnost Hanička byla utajeným objektem. 

Vyhlídková věž a zvonkohra

V rámci projektu Čtyři věže dochází k postupné obnově průčelí kostela. Má být navráceno do původního stavu, tedy do doby před rokem 1945. 

Obě věže budou zpřístupněny a vrátí se na ně barokní báně. Jednou věží se vystoupá nahoru a bude primárně sloužit jako vyhlídkové místo.

Do druhé se navrátí zvony a i zde vznikne vyhlídka. Z této věže by měly vést schody dolů, k sestupu.

Sdružení Neratov pomáhá potřebným

V obci sídlí Sdružení Neratov, vzniklo v roce 1992 ve vysídlené pohraniční vsi. Jeho cílem je navrátit život vysídlené obci a obnovit poničené poutní místo smíření v Neratově, jehož poutní tradice sahá až do 17. století.

Zaměřují se ale hlavně na pomoc lidem s postižením a lidem, kteří jsou sociálně znevýhodněni - sdružení provozuje chráněné bydlení pro lidi s lehkým a středně těžkým mentálním postižením, chráněná pracoviště zaměstnávající lidi s různými formami postižení, pomoc směřuje k opuštěným dětem a dětem s postižením.

Reklama

Výběr článků

Načítám