Hlavní obsah

Odcizený portrét opět zdobí interiéry zámku v Lysicích

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než dvaceti letech se na Státní zámek Lysice vrátil obraz, který byl odcizený při vloupání v roce 1992. Návštěvníci si ho mohou prohlédnout v rámci výstavy miniatur, která je součástí I. prohlídkového okruhu.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Portrét navrácený do lysických sbírek

Článek

Obraz zpodobňující uherského magnáta Jana Nepomuka Csákyho (1720–1795) je olejomalbou na plechu a pochází z konce 18. století. Na zámek Lysice byl navrácen díky mezinárodní databázi odcizených uměleckých předmětů a díky soudnímu rozhodnutí Zemského soudu ve Vídni.

Obraz se stal součástí výstavy historických miniatur, která je až do konce září prezentována v Erwinově knihovně lysického zámku. Tato výstava byla připravena právě při příležitosti navrácení odcizeného portrétu.

Státní zámek Lysice  je barokní stavbou na místě renesanční vodní tvrze, upravovanou ještě počátkem 19. století. Vyniká skvostnými a bohatě zařízenými interiéry. Zámecké sbírky pořízené hlavně v 19. století obsahují především nábytek, sklo, porcelán, obrazy, dále pak vzácnou sbírku zbraní, dvě knihovny, předměty dovezené z Orientu a pozoruhodnou sbírku historických střeleckých terčů.

Státní zámek v Lysicích tvoří komplex budov umístěných v překrásné zahradě. Za pozornost určitě stojí zajímavá kolonáda se sloupovím, která vytváří dojem jako v lázních. Tady se můžete procházet i za deště a kochat se tak půvabnými zahradními zákoutími. Při své procházce zahradou jistě narazíte i na oranžérii a fíkovnu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám