Hlavní obsah

Odchov vzácné želvy se v Brně daří

Novinky, Jiří Smutný

Vzácnou a v přírodě kriticky ohroženou želvu pavoukovitou se v brněnské zoologické zahradě daří úspěšně rozmnožovat. Když se vloni narodila první v rámci celé Evropy, bylo to velké překvapení. Letos v květnu se vylíhla další.

Foto: Zoo Brno

Želva pavoukovitá

Článek

„Zaměřujeme se na severní poddruh (Pyxis arachnoides brygooi) této želvy. V současné době je naše chovná skupina jedinou v evropských zoo. Navíc se teprve nedávno podařilo rozklíčovat specifický způsob inkubace vajec. Jedná se tak o prvoodchov poddruhu v rámci celé EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií),“ řekl kurátor chovu plazů Petr Šrámek.

První mládě úspěšně přežilo první rok svého života, který je nejkritičtější. Během něho uhyne největší procento mláďat. I když v Brně vyrůstá v ideálních podmínkách, ve srovnání s extrémními nároky, kladenými na druh v přírodě na Madagaskaru, roste malá želva velmi pomalu. Za rok povyrostla o 5 milimetrů, takže už má 4 centimetry.

Jak uvedl Šrámek, je možné, že se objeví ještě jeden potomek. Zatím se nachází v inkubátoru. Samice obvykle snese za rok dvě až tři vajíčka. V Zoo Brno je od roku 2004 šest samců zabavených pašerákům na vídeňském letišti. Sehnat samici byl přímo nadlidský úkol. Ta brněnská byla získána až v roce 2015 po sáhodlouhém vyjednávání z USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám