Hlavní obsah

Odborníci z 16 zemí světa řeší v Brně spánek

Novinky, Dana Lipovská

Ve dnech 29. až 31. ledna hostí Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně odborníky na spánkovou medicínu. Setkání ESADA (European Sleep Apnea Database) Evropské společnosti pro výzkum spánku se zaměří na problematiku, kterou máme všichni spojenou s odpočinkem a načerpání nových sil.

Foto: archiv FNUSA-ICRC
Článek

Lidé stráví spaním asi třetinu života a spánek patří mezi základní lidské potřeby stejně jako jídlo a pití. Zásadně ovlivňuje celkové zdraví člověka. S krátkodobou poruchou spánku se alespoň jedenkrát za život setkal skoro každý, chronicky jí trpí až třetina populace.

Právě o výzkumu kvality spánku a jeho vlivu na různé zdravotní komplikace debatuje v Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně 35 odborníků z 16 zemí světa. FNUSA-ICRC zastupuje prof. MUDr. Ondřej Ludka, Ph.D., vedoucí výzkumného týmu Spánková medicína.

„Spánkové laboratoře FNUSA-ICRC patří k nejmodernějším nejenom v České republice, ale také v Evropě. Za rok dokážeme vyšetřit bezmála osm stovek pacientů, nicméně poptávka po vyšetření je daleko vyšší. Kromě klasické diagnostiky poruchy spánku, zvané spánková apnoe neboli zástava dýchání ve spánku, zkoumáme také vliv poruch spánku na vznik a rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Spolupracujeme i s ostatními výzkumnými týmy, minulý měsíc jsme například jako první v České republice vyšetřili pacientku s achondroplazií,” popsal činnost týmu profesor Ludka.

Do projektu ESADA se FNUSA-ICRC zapojilo v roce 2017 a od té doby patří k největším přispěvatelům do této významné evropské databáze.

„Na databázi spolupracuje bezmála čtyřicet výzkumných center nejen z Evropy a doposud obsahuje data o více než třiceti tisících pacientech. Data z registru vyžíváme pro výzkum i pro zkvalitňování péče o své pacienty. ESADA slouží také jako platforma pro sdílení zkušeností a vědomostí mezi jednotlivými výzkumnými středisky,” dodal Ondřej Ludka.

Reklama

Výběr článků

Načítám