Hlavní obsah

Od útrpného Lokte k trpícímu Janu Svatošovi, idylická cesta kolem Ohře

Novinky, Vratislav Konečný

V podzemí hradu Loket to úpí, kvílí, sténá. Zdejší muzeum útrpného práva láká celoročně k návštěvě. Můžete si tu ale také zavzdychat nad křehkou krásou zdejšího porcelánu. Obdivoval ho i Goethe a věnoval ho mladičké Ulrice von Lowetzow, do níž se bezhlavě zamiloval. Loket je otevřen celoročně.

Foto: Vratislav Konečný

Skřítek Gottstein

Článek

Zeměklíč

Loket střežil české území již ve 13. století. Hrad sehrál důležitou roli při mnoha jednáních a bojích. Říkalo se mu Klíč k Českému království. Tudy vedla cesta do Bavor. Pevný pohraniční hrad sloužil pro přijímání důležitých, většinou státních návštěv, ale velmi často i jako vězení. Byl tu uvězněn i princ Václav, pozdější císař Karel IV.

Přes žalářování na hrad nezanevřel, ve svém zákoníku Majestas Carolina ho zahrnul mezi nezcizitelné hrady podobně jako Karlštejn. Karel nedaleko odtud při lovu narazil kolem roku 1350 na horké prameny a zázrak zvaný Karlovy Vary byl na světě. V té době se ale jmenovaly Horké lázně poblíž Lokte.

Dosloužil jako vězení

V polovině 17. století byl hrad císařským dekretem zařazen mezi hraniční pevnosti, což přineslo výdaje na opevnění. Pohroma přišla v roce 1725. Objekt vyhořel a zůstaly jen obvodové zdi. Z kdysi mocného sídla se časem stala sýpka.

V roce 1797 se měšťané usnesli, že by stará část hradu mohla sloužit jako městské vězení. Přestavba byla dokončena 1822 a jako arest sloužila až do roku 1949. O rok později Loket prohlásili za městskou památkovou rezervaci. Ani poté neměl na růžích ustláno. Bohatí Šlikové, za nichž se povznesl, už nebyli a fotografie v hradní expozici ukazují, jak hrad v průběhu let chátral. 

Věž hradu je původní, románská, je z ní dobrý výhled do okolí. U paty schodiště v díře číhá figura draka. Přes nádvoří se jde rovnou do kobek vězení. Ale to ještě minete kovovou postavičku na skále. Jmenuje se Gottstein a je to prý vládce loketského podzemí a kamenů. U jeho nohou leží návštěvníky darované mince. Kdo ho zatahá za bradu a nějakou přidá, tomu přinese štěstí.  

V podzemí paláce uvidíte kobky s názornými ukázkami mučení, vše je doprovázeno zvukovými efekty, takže slabší povahy mohou mít noční můru. 

Hrůzný kadeřník

Taky je tu postava Štrakakala. Je zlomyslný skřet, jenž honí po Lokti neučesané děti. V jedné ruce má knihu, tou mlátí zacuchance po zádech, v druhé kartáč, jímž se je snaží učesat.

Ke jménu přišel zčeštěním německého schrecklicher Kerl – hrůzný chlap.

Za zkamenělým Svatošem

Vydejte se podle Goethovy sochy kolem Ohře do Karlových Varů. Cesta podle řeky je příjemná, ve sněhu bývá prošlapaná.

Asi po pěti kilometrech narazíte na visutý most přes řeku, jste v oblasti Svatošských skal. Podle pověsti se jedná se o zkamenělý svatební průvod, jehož hlavním aktérem byl Hans Heiling, česky Svatoš. Jeník se hodlal oženit, ale na jeho milou měl zálusk i čert. Nějak se nepohodli, rohatý nechal všechny svatebčany zkamenět.

Skaliska mají názvy Průvod, Ženich s Nevěstou, Páter, Tchán, Zámek a další. Většina je dobře známa horolezcům.

Po mostě se dostanete na druhou stranu k restauraci Svatošské skály.  Ta je známa v létě vodákům, ale i v zimě sem jezdí návštěvníci z Varů.  Po asfaltce se dostanete do Doubí, odkud jezdí MHD do Karlových Varů.

Reklama

Výběr článků

Načítám