Hlavní obsah

Od pátečního podvečera ozařuje náměstí Přátelství v Habartově vánoční strom

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům dětí a mládeže ve spolupráci s komisí pro sport a kulturu města Habartova uspořádal v pátek 29. listopadu zábavný podvečer pro děti, který byl zakončen na místním náměstí. Několikasethlavý sbor zde společně odpočítal tři vteřiny, po nichž se na několik týdnů rozzářil městský vánoční strom.

Foto: Aleš Plevka

Pestrobarevná světýlka musela bojovat se záplavou sněhových vloček, přesto rozsvícený strom přinesl mnoho radosti

Článek

Program začal v 16 hodin v parčíku u kulturního střediska. Zde bylo připraveno devět stanovišť, na kterých rozverní čertíci po dětech požadovali splnění jednoduchých úkolů.

Malí caparti tak byli kupříkladu nuceni prolézt ohnivým kruhem, připravit hranici na podpal, podstoupit slalom na vidlích či třeba propíchnout nezvedeného čerta. Odměnou za splnění úkolů jim byl čertovský žeton. Pokud jich děti nasbíraly celkem devět, opravňovalo je to k tomu, aby nastoupily do vozu taženého koňmi. Ten je dopravil k budově DDM, kde získaly poslední desátý žeton. Nashromážděnou desítku čertovských peněz pak směnily u Mikuláše a čerta za sladkou odměnu.

Mnoho času na nudu nezbývalo. Bylo to tak akorát na to, aby se děti vrátily k MKS a připravily si nebo ve stánku koupily lampión či něco sladkého a pak hurá do kinosálu. Tam již bylo připraveno osazenstvo místního loutkového divadélka Kahánek, které dětem sehrálo asi třicetiminutovou pohádku o rozverných kašpárcích.

Před šestou hodinou, kdy už byla pořádná tma a shodou okolností navíc začalo pořádně sněžit, se pak na silnici pod dohledem příslušníků Policie ČR zformoval několik desítek metrů dlouhý lampiónový průvod. Ten poté zamířil na náměstí, kde již byly se svým vystoupením připraveny žákyně místní základní umělecké školy.

I náměstí již bylo řádně zaplněno lidmi, účast na této malé slavnosti byla asi nejvyšší za poslední roky. Odhadem se na první rozsvícení stromečku přišlo podívat jistě okolo pěti set dětí a dospělých. Ti všichni si vyslechli několik koled a také vánočních písní, které zazpívala děvčata, jež v ZUŠ Habartov navštěvují pěvecký obor.

Asi ve tři čtvrtě na sedm se pak chopil mikrofonu místostarosta města Habartov, Mgr. Aleš Plevka, který pronesl k přítomným krátké přání, a následovalo již jen společné odpočítávání.

Na jeho konci se navzdory hustému sněžení, jehož prostřednictvím se na hlavy diváků snášela doslova záplava mokrých sněhových vloček, rozsvítily stovky malých barevných světýlek, které ozdobily městský strom. V tu samou chvíli se však z balkónu městského úřadu na povel starosty města Ivo Zemka začalo snášet několik set nafukovacích balónků, které se pro děti staly malým závěrečným překvapením.

Malá slavnost tím byla u konce. V 19 hodin bylo náměstí již takřka liduprázdné, a tak asi třícentimetrová bílá sněhová pokrývka byla téměř neporušena.

Na náměstí Přátelství se Habartovští sejdou ještě jednou a to na konci adventu, přesněji řečeno právě na Štědrý den 24. prosince ve 22 hodin, kdy se zde setkávají místní občané, aby si společně užili několik svátečních nevšedních chvil. Tato tradice trvá již mnoho let a její součástí je zpívání koled a popíjení svařeného vína či u dětí čaje. Před mnoha lety tuto tradici zavedli místní skauti a společné popřání si všeho dobrého se pro nás stalo nedílnou a milou součástí Vánoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám