Hlavní obsah

Od mnichů přes pivovar ke knihovně: klášter Kladruby zpřístupní budovu konventu

Novinky, Silvie Strachotová

Rozlehlé chodby sloužící původně benediktinům k tichému zamyšlení byly v průběhu staletí přeměněny na kasárna, pivovar i knihovnu. Co vše se skrývá za zdmi konventu v klášteře Kladruby? Odpověď nabízí netradiční prohlídky nazvané Víme, kudy chodíme…

Foto: Milan Zoubek

Netradiční prohlídky kláštera Kladruby.

Článek

Barokní konvent zdobící nádvoří kladrubského kláštera je dílem architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Obytná budova benediktinských mnichů svému účelu sloužila do roku 1785, kdy byl klášter v Kladrubech zrušen císařem Josefem II.

Posléze zde byla zřízena kasárna, invalidovna a muniční sklad. V 19. století zakoupil areál bývalého kláštera šlechtický rod Windischgrätzů, kteří do této stavby umístili pivovar a o něco později svoji rodovou knihovnu. Po druhé světové válce v areálu sídlily státní statky a lesy a budova byla přeměněna na bytové jednotky, sýpku obilí a traktorovou stanici.

S postupnými opravami konventu se začalo v 80. letech minulého století. V současné době je tato budova pro návštěvníky z důvodu probíhající rekonstrukce uzavřena.

Mimořádné prohlídky s názvem „Víme, kudy chodíme... nový konvent“ zpřístupní během tohoto víkendu prostory, které po zbytek roku bývají veřejnosti uzavřeny. 

Pokud se chcete podívat do nepřístupných prostor, pak ve dnech 11. a 12. května navštivte klášter Kladruby. Prohlídky nového konventu začínají v 12:00, 14:00 a 16:00 hodin.

Vstupné na prohlídku je 150 Kč na osobu. Z bezpečnostních důvodů jsou prohlídky nového konventu početně omezeny. Rezervace si lze objednat na telefonním čísle: 374 631 773 nebo na emailové adrese: kladruby@npu.cz .

Reklama

Výběr článků

Načítám