Hlavní obsah

Od listopadu k listopadu - nová ostravská výstava

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernisáž výstavy s názvem Od listopadu k listopadu v hale Nové radnice v Ostravě na Prokešově náměstí slavnostně proběhla ve čtvrtek 24. října v 16 hodin. Výstavu, kterou připravil Archiv města Ostravy, otevřel svým vystoupením primátor Tomáš Macura.

Foto: Josef Zajíc

Pozvánka na Výstavu Od listopadu k listopadu

Článek

Ojedinělá výstava fotografii a historických dokumentů Od listopadu k listopadu, které zachycují období let 1939 až 1989 perspektivou ostravských studentů na panelech, ukazuje a definuje vývoj školství v Ostravě. Panely připravil tým zaměstnanců Archivu města Ostravy.

„Výstava se věnuje období totality, která ovládala náš stát od roku 1939, a jak se tato neblahá léta 20. století promítla do ostravského školství,” řekla v úvodu vernisáže Hana Šústková, ředitelka Archivu města Ostravy.

Výstava, kterou město pořádá k připomínce třicátého výročí pádu komunismu, zachycuje na devíti panelech nejdůležitější momenty daného období, jak se odrazily v životě ostravských studentů.

Věnuje se období protektorátu, které se vyznačovalo snahou nacistů zlikvidovat vyšší české školství, poválečnému vývoji, kdy byla do Ostravy přeložena Vysoká škola Báňská, zmiňuje založení Pedagogické fakulty koncem 50. let, ukazuje život vysokoškoláků v uvolněných 60. letech a následně v době normalizace, přináší svědectví o událostech 17. listopadu 1989 v Ostravě i vývoji následujícím bezprostředně po tomto období.

Výstava je přístupná v říjnu v pracovní dny od 7.00 do 19.00 hodin, o víkendech od 9.00 do 19.00 hodin. V listopadu od 7.00 do 17.00 hodin, o víkendech od 9.00 do 17.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám