Hlavní obsah

Ochutnávka současného venkova všemi smysly

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zemědělské farmě v Pojedech na Nymbursku se v sobotu 22. září odpoledne sešly téměř dva tisíce lidí. Přijaly pozvání na tradiční akci Poznejte náš venkov, jejímž pořadatelem je Místní akční skupina Svatojiřský les.

Foto: Jan Řehounek

Jarmark regionálních produktů

Článek

Na tomto setkání lze „ochutnat“ všemi smysly, jak žije současný venkov v oblasti Svatojiřského lesa, tedy oblasti na rozhraní Nymburska a Mladoboleslavska. A to doslova, neboť kromě bohatého doprovodného programu tu byl k dispozici jarmark místních výrobců a řemeslníků včetně ochutnávek regionálních potravin. Velkému zájmu se těšily například ovčí sýry, ovocné sirupy či rožďalovské rohové koláče.

Jelikož se akce koná v areálu Farmy Pojedy, měli lidé možnost vidět zblízka chov jatečného skotu. Mnozí se ani jinde nemají možnost přiblížit se na dosah k obrovským býkům či si pohladit krávu. A k tomu ještě poobědvat speciality s hovězího masa a burgry z vlastní produkce farmy.

Děti se mohly povozit na koních klubu Welšánek z Jizbic, byla připravena přehlídka zemědělské a zahradní techniky. Zejména kluky, malé i velké, zaujala výstava historické vojenské techniky a uniformovaní členové klubů vojenské historie. Svými aktivitami se pochlubily MAS Svatojiřský les, Muzeum klasického knihařství Rožďalovice, nakladatelství Kaplanka Nymburk s regionálními knihami, První otevřený spolek pro Všejany a Vanovice a další spolky a obce.

V kulturním programu vystoupily rocková skupina Souvrať (Úmyslovice), folková skupina Lážo Plážo (Lysá nad Labem a okolí), hudební skupina Votomtoje a Ivan Mládek a Banjo Band.

Programu vévodila divadelní inscenace Budilovy divadelní školy „Živé obrázky z Křince z roku 1946“ podle knížky Amálie Kutinové "Naši pacienti", jejímž vyvrcholením byl příjezd prezidenta T. G. Masaryka v doprovodu československých legionářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám