Hlavní obsah

Oceněním dobrovolníků oslavila Ostrava jejich mezinárodní den

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 5. prosince si Ostrava připomněla Mezinárodní den dobrovolníků. Náměstek primátora města Ostravy pro sociální práci, zdravotnictví a kulturu Zbyněk Pražák vyhlásil výsledky 9. ročníků ankety Dobrovolník roku 2019. Čestnou plaketu převzalo osm žen a jeden muž.

Foto: Josef Zajíc

Ocenění laureáti plaketou Dobrovolník roku 2019.

Článek

Na Magistrátu města Ostravy se sešlo devět oceněných dobrovolníků, aby se představili zúčastněným  institucím, rodinným příslušníkům a dalším hostům. Před jejich zraky přijali od organizátorů plaketu Dobrovolník roku 2019. 

„Práce dobrovolníků je časově náročná. Více než 750 ostravských dobrovolníků věnovalo 20 000 hodin svého času seniorům, lidem s handicapem, dětem s tělesným nebo mentálním postižením nebo lidem, kteří umírají v hospicu a nemají blízké, kteří by je navštěvovali a ulehčili jim poslední chvíle jejich života. Jsem rád, že Ostrava činnost svých dobrovolných organizací dlouhodobě významně podporuje. Všem oceněným za jejich práci děkuji,” řekl Zbyněk Pražák.

Za důležitou a nezištnou činnost v oblasti sociálních služeb a souvisejících aktivit, jako poděkování za přínos a obohacení života těch, kterým věnují svůj čas, byli plaketou Dobrovolník roku 2019 oceněni:

Veronika Blokšová je od svého začátku dobrovolnictví v nadačním fondu Pavla Novotného, tedy 3 roky. Chodí zpříjemňovat pobyt onkologickým pacientům několikrát za týden. Za rok 2019 má odslouženo celkem 205 dobrovolnických hodin.

Lenka Černínová je dobrovolnicí v DUHOVÉM DOMĚ Slezské diakonie v Ostravě. Během dvou a půl roku darovala klientům DUHOVÉHO DOMU téměř 500 dobrovolnických hodin

Markéta Hrčková se do činnosti HoStu zapojila téměř před rokem. Jednou týdně dochází do rodiny paní Lenky, která je samoživitelka a vychovává čtyři děti ve věku od jednoho roku do šestnácti let.

Marta Hřibová je dobrovolníkem v hospici sv. Lukáše Charity Ostrava od září 2017. Nominaci získala za lidský, srdečný a pravdivý přístup k umírajícím.

Věra Janošťáková navštěvuje jako dobrovolnice pravidelně Dětské centrum Domeček, a to již 11 let. Věnovala dětem přes 700  hodin svého volného času.

Petr Kramarenko - jeho hlavní aktivitou je v Centru pro rodinu a sociální péči pomoc u mladých lidí se zdravotním postižením. Dobrovolníkem je od roku 2014. Na kontě má 1109 dobrovolnických hodin.

Kristýna Kutáčová se v roce 2019 nadšeně zapojila do práce v potravinových sbírkách přes sdružení Společně - Jekhetane. Líbí se jí myšlenka neplýtvat jídlem a zároveň pomáhat lidem.

Alena Navrátilová působí jako dobrovolnice v Charitním domě sv Václava - domově pokojného stáří již 4 roky. Dříve měla v tomto zařízení Charity Ostrava umístěnou maminku. K dobrovolnictví ji během návštěv přivedla kamarádka.

Eva Walachová pracuje v organizaci S.T.O.P., jako lektorka anglického jazyka a už přes dva roky působí také jako dobrovolník v programu KMOTR.

„Mezinárodní den dobrovolníků je každoročním oceněním práce dobrovolníků po celém světě, kteří věnují svůj volný čas a úsilí pro dobro druhých a celé společnosti. Oslavy připadají na 5. prosinec již od roku 1985. Cílem tohoto svátku je zviditelnit práci dobrovolníků a ocenit jejich význam,” doplnila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám