Hlavní obsah

Obyvatelé Příbrami uctili památku obětí katastrofy na dole Marie v roce 1892

Novinky, Jiří Kubík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové Spolku Prokop uspořádali v sobotu v Příbrami na Březových Horách na náměstí Msgre. Korejse vzpomínkové shromáždění na památku Březohorské důlní katastrofy v roce 1892.

Foto: Jiří Kubík

Průvod účastníků vzpomínkové akce k památníku důlní katastrofy na dole Marie z roku 1892.

Článek

Při mohutném požáru, který vypukl v dole Marie, tehdy zahynulo 319 horníků. Nebyla rodina v Příbrami a na Březových Horách, kterou by neštěstí nezasáhlo.

Starosta Spolku Prokop Jiří Bětík připomněl neblahé důsledky, jaké toto velké neštěstí mělo na všechny obyvatele Příbrami a Březových Hor. „Ve své době to byla největší důlní katastrofa na světě. Po mrtvých hornících zůstalo 286 vdov a 961 sirotků, z toho 33 pohrobků. Již nikdy se březohorské doly z této katastrofy nevzpamatovaly a těžba již nikdy nedosáhla úrovně, jakou měla před nešťastným 31. květnem 1892,“ řekl Jiří Bětík. 

Setkání se zúčastnil i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, který položil kytici rudých růží k památníku katastrofy, a poděkoval organizátorům za uspořádání tradiční piety.

„Děkuji všem členům Spolku Prokop, obyvatelů Březových Hor, Příbrami, Bohutína a dalších obcí, kteří se na pořádání vzpomínkové akce podíleli a přišli uctít památku zahynuvších horníků. I když od požáru v březohorských dolech uběhla již dlouhá doba, stále si musíme památku těch, kteří tehdy skonali v podzemí. Zvláště obdivuji hrdinství těch havířů, kteří s nasazením vlastního života šli do šachet na pomoc svým druhům. Mnozí z těchto hrdinů také při záchraně položili své životy,“ řekl hejtman Josef Řihák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám