Hlavní obsah

Obyvatelé Mikroregionu Rakovec vstoupili do nového roku tradičním výšlapem do přírody

Novinky, Jaroslav Štěpaník

První leden otevřel Nový rok 2020 až ideálními podmínkami k vycházce do přírody. Bohatou účast zaznamenal i Novoroční pochod na Kalečník. Každoročně je organizován Dobrovolným svazkem obcí Mikroregion Rakovec na Vyškovsku.

Článek

První den nového roku rok nenabídl počasí vysloveně zimní, kdy krásu krajiny podtrhuje alespoň jemný sněhový poprašek. Sluneční paprsky však vytáhly z tepla domovů i ty, kteří turistice jinak moc nedají.

Lesní cesty zpevnil mrazík, chodec musel překonávat nerovný terén ztvrdlého bláta z předchozích dní. Brodit se blatiskem by bylo horší, ne každému by se chtělo. Existovat statistika hromadných, nebo individuálních, organizovaných či neorganizovaných novoročních vycházek, letošní by jistě patřily k těm s velkou účastí.

Členy Mikroregionu Rakovec jsou Habrovany, Komořany, Olšany, Podbřežice, Rousínov a Tučapy na Vyškovsku. K cíli – rozcestníku Kalečník ve výši necelých 500 metrů nad mořem se vycházelo o jedné po poledni. Z Olšan nebo z Vítovic, kam ti ze vzdálenějších obcí dorazili autobusy či po „vlastní ose“.

Někteří vyšli samostatně a využili znalosti terénu ke zkrácení cesty. Výšlap vzhůru vzal v průměru hodinku času. Na Kalečníku čekalo na příchozí občerstvení. Podle stálých účastníků odpoledního novoročního pochodu se letošní nejen vydařil, ale účastí patřil i k nejpočetnějším.

Odpolednímu výletu předcházela v Olšanech také již tradiční dopolední „novoroční očistná lázeň“ v místním rybníku. Zajímavá akce, vzniklá z iniciativy hudebníka D. Rottera, přináší napínavou i veselou podívanou na odvážné otužilce i nebojácné ženy a muže, kteří se zde otužilci stávají. Někteří na jediný den v roce.

Rybník nebyl letos sevřen ledovým krunýřem, nebylo třeba jít na to před vstupem do osvěživé lázně se sekerou. Lehká křupka pokrývající hladinu však nedovolila otužilcům předvést se plaveckými výkony. I tak, jako vždy, bylo u rybníka příjemně. Někteří, ať již z účastníků či diváků navázali plynule na odpolední Kalečník.

Podobných akcí v kraji i republice je jistě mnoho. Otevírají možnost neformálního setkávání v prostředí přírody za jedinečné novoroční atmosféry. Potkávají se sousedé, známí, i ti, co o sobě vědí jen málo, seznamují se, všichni si vzájemně přejí dobrý nový rok. Pokud ta atmosféra přes novoroční den přetrvá, jistě dobrý bude. Možná ještě lepší...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám