Hlavní obsah

Obrazy Vojtěcha Sedláčka a Josefa Korejze Blatinského provází krajem Orlických hor a Podorlicka

Novinky, Dana Ehlová

Obec Javornice leží v malebné krajině pod Orlickými horami a její krásu dokreslují i místní názvy - Jahodová hora, Betlém, Čertův kopec nebo Drbálov. Není divu, že zdejší scenérie upoutaly také profesionální i amatérské výtvarníky - mezi nimi Marii a Vojtěcha Sedláčkovy i Josefa Korejze Blatinského.

Foto: Dana Ehlová

Památník Marie a Vojtěcha Sedláčkových, textilní výtvarnice a malíře, národního umělce v Javornici.

Článek

Zajímavé srovnání jejich, tak charakteristické, tvorby přináší návštěva javornického památníku Marie a Vojtěcha Sedláčkových, textilní výtvarnice a malíře, národního umělce a nositele mnoha ocenění.

Nachází se v domě, kde manželé Sedláčkovi žili a který později pro tyto účely zakoupila a upravila obec. K otevření došlo v roce 1980 a od roku 2004 je nedílnou součástí objektu i pamětní síň Josefa Korejze Blatinského, etnografa, malíře-samouka a dlouholetého kronikáře obce Javornice.

Tak pojďme na prohlídku, během níž nám průvodkyní bude bývalá učitelka Dagmar Zachovalová. Hned v úvodu se dozvíme, že se Vojtěch Sedláček narodil roku 1892 ve východočeských Libčanech, po studiích na gymnáziu, AVU a složení zkoušky středoškolské profesury z kreslení se v roce 1925 oženil s Marií Serbouskovou z Javornice. Její rodný dům se pro Sedláčkovy stal jarním, letním a podzimním sídlem, v zimě pobývali v Praze.

Vojtěch Sedláček (1892-1973) zaujímá mezi malíři ztvárňujícími krajinu východních Čech opravdu výjimečné místo. „V tvorbě zachytil vesnické lidi na poli při pracích, které se dnes už nedělají. Ilustroval také na šedesát knížek, například Svět začíná za humny. Když v roce 1964 ovdověl, vznikaly motivy tuláka,“ vypráví průvodkyně a upozorní vedle obrazů i na zajímavé litografické kameny s motivy krajiny a pro umělce tak charakteristickými koňmi.

Postupně se dostáváme do prvního podlaží, kde se nachází malířův ateliér se spoustou světla a krásným výhledem. „Sedláčkovi dům přistavovali, a to opravdu moderně. Řešení domu navrhovala paní Sedláčková, textilní výtvarnice, která se soustředila především na vambereckou krajku. Za své práce získala ocenění i ve Francii,“ ukazuje na diplom Dagmar Zachovalová a dodává, že podle jejích návrhů paličkovaly také ženy v okolí. Jedna z částí expozice je proto věnována jejímu krajkářskému umění.

Vojtěch Sedláček koně nejen často maloval, ale také je vlastnil. Návštěvník může ve stodole obdivovat koňské bryčky, jimiž malíř jezdil s koněm Gidranem po okolí a zachycoval na plátno či papír zdejší krajinu a lidi. Nechybí ani letní mistrův pojízdný letní ateliér. Zajímavostí jsou vystavené loutky a staré hračky.

Zatímco Sedláček malířství vystudoval, závěrečná zastávka při prohlídce památníku bude patřit ryzímu samoukovi. Josef Korejz Blatinský (1909-1989) se narodil přímo v Javornici a podle místní osady Blatiny převzal i svůj malířský pseudonym. Chudé poměry mu bránily ve studiích, a tak se vzdělával sám. Stal se lidovým umělcem, zaměřoval se na lidovou architekturu a folklor, k jeho tvorbě patří také řezbářství a kronikářské práce (kroniku rodné obce vedl od roku 1956). Obdiv a uznání zaslouží Korejzova rozsáhlá etnografická činnost.

Prohlídka památníku Marie a Vojtěcha Sedláčkových v Javornici pomalu končí. Přinesla nám poznání krásného kraje Orlických hor a Podorlicka, ale i regionu mnohem vzdálenějšího. Díky tvorbě obou malířů jako by před očima každého návštěvníka běžel pozoruhodný „výtvarný dokument“ o často už zaniklých místech, stavbách i lidech, kteří v nich žili.

Reklama

Výběr článků

Načítám