Hlavní obsah

Obrazy, fotografie, počítačová animace či zaměření středu Evropy tématy nové výstavy v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V plzeňské Galerii Evropského domu byla zahájena společná výstava českých a německých umělců s názvem Freiraum/Volný prostor.

Foto: Jan Kaše

Vernisáž výstavy proběhla před Galerií Evropského domu

Článek

V úterý 4. června byla v Plzni zahájena výstava s názvem Freiraum/Volný prostor, kterou uspořádala Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje a obecně prospěšná společnost Ateliery Fara Úboč.

Celkem třináct německých a čtyři čeští umělci v Galerii Evropského domu prezentuje svoji tvorbu, přičemž rozhodně nejde o nějakou fádní a nezajímavou výstavu. K vidění jsou kromě klasických výtvarných děl, mezi nimiž nechybí malby, kresby a skulptury, i fotografie, digitální tisky či počítačová animace.

Zajímavá jsou rovněž povolání některých umělců. Například Alexander Schmid, který pomocí digitálního tisku vytvořil velice poutavé dílo s názvem Magické oči, byl bankovním úředníkem a v současné době působí jako učitel matematiky.

Alfred Bruckner, který zde představuje své fotografie Průplet-srost kořenů a Květina, je specialistou na elektroniku.

Günter Haslbeck, původním povoláním asistent lékaře, se zajímá především o fotografování, malování a kresbu. Na výstavě jsou k vidění jeho zdařilé akvarely Cordonhaus Cham a Modrý most v Chamu.

Dvě umělkyně, Martina Altmann (vystudovala technický směr) a Marzella Vogl, se zase mohou pochlubit tím, že absolvovaly výtvarné kurzy u známého a ve světě uznávaného českého malíře, grafika a ilustrátora Pavla Roučky.

Za zmínku rovněž stojí i prezentace části projektu Andrease Preglera, který se asi nejvíce odlišuje od ostatních vystavujících umělců. Součástí jeho tvorby jsou jednak fotografie a jednak počítačová animace.  Položil například virtuální symbol míru, znak Peace, přes oblast česko-německé hranice. Posléze kladl kameny, pocházející z kopce Hoher Bogen, v šamanském stylu na liniích tohoto znaku. Vše rovněž přenesl do počítačového programu a provedl zaměření středu Evropy.

Nutno podotknout, že ani čeští výtvarníci nezůstávají pozadu, byť se zaměřují spíše na klasické výtvarné projevy. Za zmínku rozhodně stojí nesmlouvavý a přísný Strážce pramenu od Václava Šmolíka či zajímavé a barevně nevšední ztvárnění Šumavy od Lubomíra Hauera.

Výstava, na které se rozhodně nebudete nudit, je k vidění do 28. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám