Hlavní obsah

Obnova Hanischových varhan v Přepychách vrcholí

Novinky, Dana Ehlová

Projekt obnovy varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách se o další velký kus přiblížil k cíli. Benefiční koncert známého houslisty Jaroslava Svěceného a varhaníka Josefa Popelky přinesl na sbírkové konto 27 307 Kč, takže zbývá shromáždit 56 632 Kč. Navíc varhany už prochází zkušebním provozem.

Foto: Dana Ehlová

Houslista Jaroslav Svěcený a varhaník Josef Popelka před nástrojem postaveným roku 1872, který prochází závěrečnou fází obnovy.

Článek

Čtvrtý letošní benefiční koncert se uskutečnil v pátek 14. července. Jaroslav Svěcený se představil v Přepychách už podruhé a jeho vystoupení se opět setkalo s velkým zájmem příznivců krásné hudby, kteří zcela zaplnili kostel sv. Prokopa.

Tentokrát byl jeho partnerem při skladbách Antonia Vivaldiho, Giuseppe Tartiniho, Georga Friedricha Händela nebo Jana Bendy renomovaný varhaník Josef Popelka. Právě on tedy „zprostředkoval“ posluchačům zážitek z tónů varhan, jež procházejí zkušebním provozem, i když na druhé straně stále pokračují práce na dokončení jejich celkové obnovy.

Jaroslav Svěcený tedy opakovaně přijal pozvání předsedy spolku PROVARHANY a špičkového varhaníka Pavla Svobody, aby podpořil v Přepychách záchranu historicky cenného nástroje, postaveného roku 1872.

„Jsem rád, že jsem tu díky Pavlu Svobodovi už podruhé. Už podruhé se snažím špetičkou pomoci obnovit královský nástroj, i když housle samozřejmě také považuji za neméně královský nástroj. Varhany jsou ovšem varhany a vy je restaurujete nejen pro nás, pro současníky, ale i pro další generace, které zde budou moci poslouchat nádherné koncerty,“ zdůraznil známý houslista poté, co po úvodních dvou skladbách opustil kůr a přišel před oltář, kde zahrál svoji vlastní skladbu na krásný historický nástroj Francouze Jean-Baptisty Viullaumeho z roku 1849.

Zážitek z koncertu všem posluchačům určitě umocnila velice kvalitní videoprojekce přenášející dění z kůru na plátno před oltářem. V kostele byl osobně přítomen i Ivan Bok, varhanář, jemuž byla rekonstrukce nástroje svěřena. Na otázku, co ještě zbývá dokončit, odpověděl: „V tuto chvíli zbývá na varhanách zrestaurovat vzdušnici pozitivu, hrací stůl a zevnějšek varhan. Pak nastane moment, kdy půjdou všechny píšťaly ven a znovu, ale už definitivně, je složím.“

Zároveň přiblížil obnovu hrací skříně: „Skříň má v současné době okrovou barvu, což je základní nátěr – fládr pod imitace dubu se nanáší okrový. Následně se nanese glazura rozpuštěná v pivu, kterou se vytvoří dekor. Ten se pak překryje krycím lakem, který zvýrazní hloubku imitace.“

Na závěr si připomeňme ještě pár čísel. Celková suma, jež zahrnuje tři etapy projektu, činí 1 289 650 Kč. Před zahájením koncertu Jaroslava Svěceného a Josefa Popelky byla výše poskytnutých příspěvků, ať z darů jednotlivců, podnikatelských subjektů, obce, farnosti a Královéhradeckého kraje úctyhodných 1 205 711 Kč. Čtvrtý letošní benefiční koncert přinesl z dobrovolného vstupného na sbírkové konto obdivuhodnou částku 27 307 Kč, takže zbývá shromáždit ještě 56 632 Kč, tedy pouhých 4,3 procent z celkové částky.

Reklama

Výběr článků

Načítám