Hlavní obsah

Oblastními přehlídkami uměleckého přednesu byl zahájen festival poezie Wolkrův Prostějov 2017

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí se již tradičně připojilo k propagaci festivalu poezie Wolkrův Prostějov - ve čtvrtek 16. února zorganizovalo v místním kulturním domě oblastní postupové kolo této soutěže pro krajskou přehlídku, která proběhne 15. března v Pardubicích.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ve žlutém salonku Kulturního domu v Ústí nad Orlicí byl ve čtvrtek 16.února zahájen festival poezie Wolkrův Prostějov oblastním kolem.

Článek

Krása slova českého jazyka se dnes ztrácí v různých neetických komentářích i v samotném hovorovém podání v běžném společenském styku. O to je příjemnější naslouchat uměleckému přednesu literatury a poezie a setkat se tak s češtinou minulých let.

K tomuto účelu je pořádán v letošním roce již 60. ročník festivalu poezie Wolkrův Prostějov, jehož vyvrcholení po oblastních a krajských kolech bude 13. - 17. června v Městském divadle v Prostějově.

Cílem této soutěže je podpořit zájem na školách, pedagogů a studentů, i širší veřejnosti o literaturu a její tvůrčí interpretaci, včetně pořádání dalších akcí v jednotlivých regionech v oblasti uměleckého přednesu.

K tomuto poslání se přidalo i Klubcentrum v Ústí nad Orlicí, které již tradičně pořádá oblastní kolo postupové přehlídky festivalové poezie, z kterého jsou nejlepší recitátoři nominováni do krajského kola, které se v letošním roce uskuteční 15. března v Pardubicích.

Oblastní kolo v Ústí nad Orlicí se prakticky stalo doménou čtyř škol, kde český jazyk je prestižním předmětem - jimi jsou gymnázium Ústí nad Orlicí s 10 účastníky, letohradské soukromé gymnázium se 6 studenty, gymnázium v České Třebové se 3 soutěžícími 1 účastník ze ZUŠ P. Ebena v Žamberku.

V letošním roce chyběli studenti z gymnázia Vysoké Mýto a absolutně vždy chybí účastníci ze SOŠ i s uměleckým zaměřením, kde se pak vzhledem k malému zájmu o češtinu bohužel u maturantů lze setkat s jejich písemným vyjádřením: jel jsem na výlet s dětmy..., či provedení kontroli apod.

Soutěž je rozdělena do tří věkových kategorií, a to od ukončení 9. třídy ZŠ nebo odpovídající třídy víceletého gymnázia do 18 let, 2. kategorie od 18 do 21 let a 3. kategorie od 18 let bez omezení horní věkové hranice.

Soutěžící recitátor má za úkol přednést jeden text z poezie nebo prózy české či světové literatury formou uceleného textu, úryvku nebo montáže s délkou trvání do 8 minut.

Porota v Ústí nad Orlicí hodnotila vybraný soutěžní přednes jednotlivých recitátorů ve složení: Jana Bucharová Trojanová, herečka a moderátorka Českého rádia 3 Vltava, Jindřiška Petráková ze speciální ZŠ v Ústí nad Orlicí a předsedkyně poroty Radka Tesárková, herečka, lektorka, režisérka, dramaturgyně, moderátorka a zakladatelka divadla TY-JA-TR.

Jedenácti postupujícím byly v I. kategorii uděleny 2 diplomy, a to Tomáši Souradovi ze ZUŠ P. Ebena v Žamberku a Martině Lehké z gymnázia Ústí nad Orlicí a 4 čestná uznání, a to studentkám ústeckého gymnázia Veronice Malínkové, Natálii Kudrnové, Tereze Rejmanové a Veronice Stejskalové ze soukromého gymnázia v Letohradě.

Ve II. kategorii diplom získala Adéla Nekvindová ze soukromého gymnázia v Letohradě a Robin Štancl z gymnázia v České Třebové. Další 3 čestná uznání si odnesli studenti gymnázia v Ústí nad Orlicí - Jakub Musil, Jan Mümlhansl a David Komínek.

Po skončení soutěže porota provedla celkové i jmenovité hodnocení přednesených textů a rozborovým seminářem byl program ukončen.

Reklama

Výběr článků

Načítám