Hlavní obsah

Obdiv pro kapelu ZUŠ Dobruška. V rámci ZUŠ Open zvládla tři koncerty

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní umělecká škola v Dobrušce se 24. května velice aktivně zapojila do celostátního happeningu nazvaného ZUŠ Open. Během celého dne své umění předvedli žáci všech oborů, tedy hudebního, tanečního, výtvarného a dramatického. Hlavní roli ovšem měla školní kapela.

Foto: Martina Rašková

Kapela ZUŠ Dobruška během ZUŠ Open.

Článek

V dopoledních hodinách odehrála školní kapela pod vedením Vladimíra Tošovského ve Společenském centru - Kino 70 dva koncerty pro školy. Od 17 hodin se pak s úspěchem představila veřejnosti.

V rámci ZUŠ Open v Dobrušce navíc odpoledne proběhl doprovodný program ke květnové výstavě výtvarného oboru v městské knihovně. Za pěkného počasí pak program pokračoval od 16 hodin na terase a prostranství před kinem, kde na tenor saxofon zahrál Honza Ivanov a za jeho doprovodu se představili žáci tanečního oboru, kteří pro svá čísla využili veřejný prostor, včetně laviček. Poté vystoupili i divadelníci z dramatického oboru. Celodenní prezentaci žáků ZUŠ Dobruška zakončila školní kapela ve velkém sále společenského centra. 

Nejnáročnější den v rámci ZUŠ Open v Dobrušce tedy prožili členové kapely. Odehrát s plným nasazením sérii tří koncertů během jediného dne (či vlastně půldne) není snadné, ale jim se to povedlo.

Už při prvním vystoupení pro žáky ZŠ Pulická v Dobrušce nastolili skvělou atmosféru a dostali publikum na svou stranu i na stejnou vlnu. Posluchači aplaudovali, zpívali, vytvářeli pohybové kreace po vzoru saxofonisty Honzy Ivanova a trumpetistů Matyáše Langera a Martina Obršála, zkrátka byli ve varu a písničky i jejich provedení si užívali.

Škoda, že druhý koncert, tentokrát pro žáky ZŠ Fr. Kupky, nevyzněl tak spontánně - poněkud chladné publikum se totiž zapojilo do provedení skladeb jen minimálně, což byla velká škoda.

Celodenní šňůra ale nakonec pro kapelu skončila tak, jak začala. Koncertem pro veřejnost, kdy návštěvníci ocenili provedení známých skladeb jako Vyznání, Malý vůz, Zahrada ticha, Boty, Pro tebe, Půlnoční procházka nebo Imagine od Beatles či I will always love you zaslouženým, dokonce skandovaným potleskem, takže kapela musela přidávat. Na celkově dobrém výsledku měl podíl i zvukař, díky jehož práci byl celkový dojem z posledního vystoupení ještě lepší. 

Obdiv zaslouží: Lukáš Vondřejc (zpěv a průvodní slovo), Kristýna Obršálová a Veronika Jenneová (zpěv), David Novák (bicí), Rudolf Čtvrtečka (klávesy), Tomáš Karnold a Jakub Doucek (kytara), Michael Schmoranz (basová kytara), Jan Ivanov (tenor saxofon), Martin Obršál, Matyáš Langer (trubka) a především Vladimír Tošovský (pedagog), který seskupení vede a zároveň připravuje veškeré aranže.

Vladimír Tošovský netajil svoji spokojenost, zvláště s výsledkem večerního koncertu: „Slíbil jsem kapele, že třetí koncert proběhne ve spolupráci se zvukařem, což se samozřejmě odrazilo na vyšší kvalitě.” Také připomněl, že většina členů si společným hraním plní své „povinnosti” v předmětu skupinová interpretace.

Nutno dodat, že přítomní diváci ocenili i fakt, že z jednotlivých hráčů přímo sálala radost ze společného hraní. Už na první pohled bylo opravdu vidět, jak si chvíle na pódiu užívají a jak je vystoupení baví.

Takže? Za rok při ZUŠ Open 2019 opět na viděnou - a hlavně na slyšenou!

Reklama

Výběr článků

Načítám