Hlavní obsah

Obchodní domy: téma komentované vycházky centrem Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 13. března v 10 hodin uspořádal Ostravský informační servis - pobočka Věž zajímavou, poučnou, komentovanou vycházku na téma Obchodní domy. Nové informace a podrobnosti sdělila třem desítkám přítomných zájemců Mgr. Petra Hudečková.

Foto: Josef Zajíc

Komentovaná vycházka na téma Obchodní domy. Ostrava 13.3.2016. Budova bývalého obchodního domu Brouk a Babka. Dnes Knihcentrum.

Článek

Ostrava je s řemesly a obchodem spjata už od středověku. Již Karel IV., který sice v Ostravě nikdy nebyl, jako císař římský a král český nechal vydat 17. května 1362 v Opavě pro Ostravu trhové privilegium. Znamenalo to, že Ostravané mohli již v té době konat trhy a tato skutečnost zvýšila prestiž města.

Zájemci o komentovanou procházku centrem města se sešli  na Smetanově náměstí u Divadla Antonína Dvořáka a u jednoho ze známých obchodních domů Brouk a Babka postaveného v roce 1928. Funkcionalistickou budovu navrhl architekt Karel Kotas. Obchodní dům byl na konci druhé světové války bombardován a při rekonstrukci byl snížen o jedno patro.

V roce 1945, po znárodnění, byl přejmenován na Ostravanka. V roce 2000 obchodní dům převzala firma LIBREX. Z budovy se stal vyhlášený Dům knihy. V roce 2013  obchodní dům přebírá firma Knihcentrum. Knihy se zde prodávají dodnes. Konají se besedy o nových knihách, umělecké čtení a další aktivity související s knihami.

Účastníci se díky výkladu Mgr. Petry Hudečkové dozvěděli bohatou historii obchodního domu Baťa (postaven roku 1931), domu Pěšat (1932 - 1933) a obchodního domu LASO (1974). Byli seznámení s historií obchodních domů Bachner, Chamrád, Nesselrot nebo RIX. Navštívili obchodní dům ASO, který byl postaven v roce 1930 firmou Josef Ander a syn. Dnes je tu pojišťovna.

Na rohu ulic Zámecká a Puchmajerova stoji budova, která byla postavena v roce 1928 jako Kavárna Savoy. Později byl z kavárenských místností zřízen Módní dům Albína Chamráda, později obchodní dům ROZVOJ. Zajímavá je historie obchodního domu Bachner, který byl zprovozněn 5. října 1933, později znám jako HORNÍK, dnes PRIOR stojící v Zámecké ulici.

Procházkou centrem Ostravy se zastavili u bývalého Domu potravin nebo Mléčného baru na rohu Masarykova náměstí, či rybího baru U Neptuna. Mnozí účastníci vycházky si vzpomněli na obchodní dům prodávající ovoce a zeleninu Hortex, kde v současné době sídlí ředitelství DPMO.

Jedna z posledních zastávek komentované procházky byla věnována také komplexu budov bývalého obchodního domu Textilia / Ostravice. V současnosti chátrající dům stojí na rozhraní Nádražní ulice a ulice 28. října.

Závěr obstaral pohled na zcela nové obchodní centrum FORUM Nová Karolina, které bylo slavnostně otevřeno v roce 2012.

Odpolední komentovanou prohlídku, která byla zahájena ve 14 hodin na totožné téma, vedl Jiří Šimon z Ostravského informačního střediska - pobočka Věž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám