Hlavní obsah

Obchodní Centrum Karviná láká na unikátní výstavu historických kočárků

Novinky, Milan Haluška

Dvaadvacet exponátů historických kočárků je v těchto dnech k vidění v Obchodním centru Karviná, kde se mohou lidé seznámit s tím, jak vypadaly kočárky v 19. a 20. století.

Foto: Milan Haluška

Vystavené exponáty historických kočárků

Článek

Nejstarší kočárek na výstavě je z roku 1860. Jedná se o hluboký kočárek s dřevěnými koly a loukotí, má proutěnou korbu, kovářský podvozek a byl určen pro méně majetné. Další zajímavostí jsou dva kočárky s lyžemi. První je z roku 1922, má lyžiny, které bylo možné vyměnit za kolečka, taktéž má kovářský podvozek, pérování s řemínky a dřevěnou korbu.

Druhý sáňkovitý kočárek je pak z roku 1900, má barevný ornament, dřevěné sedátko a kovový podvozek. Jistě zaujme také sportovní kočárek z roku 1939, který má malá celokovová kola, korbu ze štípaného rákosu a kovářský podvozek s pružinovým pérováním.

K vidění je celkem dvaadvacet exponátů. Nejstarší vystavený kočárek je z roku 1860, nejmladší pak z roku 1989. Výstavu mohou lidé navštívit denně od 9 do 20 hodin. Vstupné se neplatí a fotografování je povoleno. Výstava těchto historických kočárků potrvá do 30. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám