Hlavní obsah

Obce a města mohou získat moravskou vlajku

Novinky, Šárka Petruželová

Moravská vlajka je často opomíjeným symbolem. To se snaží změnit tajemný mecenáš, který u firmy Alerion stovky kusů moravské vlajky zakoupil a zdarma je městům a obcím rozdává. Podobnou akci uspořádal i loňský rok a pro velký zájem ji letos opakuje.

Foto: Alerion

Moravská vlajka

Článek

„Loni jsme na přání mladého muže se zájmem o historii rozdali celkem 150 kusů moravských vlajek a poptávka tehdy dalece převyšovala nabídku – letos jich proto bude o 700 více. Jedná se vskutku o netradiční zakázku a věříme, že nová vlajka města a obce opět potěší,“ říká Tomáš Pokorný, majitel heraldické firmy, která se na výrobu vlajek a praporů specializuje.

„Stejně jako minulý rok si štědrý dárce přeje zůstat v anonymitě. Celá akce je pro něj především srdeční záležitost a malým osobním dobrodružstvím,“ dodává s úsměvem Pokorný. 

Jaká je historie moravské vlajky?

Moravská orlice byla ve své současné podobě vytvořena v polovině 13. století Přemyslem Otakarem II., když se tento moravský markrabě stal českým králem. Tehdy zavedl stříbrno-červeně šachovanou moravskou orlici v modrém poli vedle stříbrného českého (původně moravského) lva v poli červeném, kterého si tento markrabě z Moravy přinesl, jako král, do Čech.

Stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zbrojí (tj. zobákem, jazykem a pařáty) na modrém štítě je v této a pozdější době zachycena uměleckými díly i úředními dokumenty. Nejstarší písemnou zmínku o praporu Moravy přitom přináší popis vlající bílo-červeně šachované moravské orlice v bitvě u Kressenbrunnu 12. 7. 1260 ve veršované kronice Ottokara Štýrského.

Vlajku lze často spatřit třepotající se na žerdích v době červencových svátků. Jejím vyvěšením si připomínají příchod věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Letos od této události uplyne 5. července 1153 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám