Hlavní obsah

Občanské sdružení Bechyňský rozvoj zahájilo svou činnost

Novinky, Miroslav Junek

Občanské sdružení Bechyňský rozvoj zahájilo svou činnost - za prvořadý cíl si dalo ochranu životního prostředí a krajiny v oblasti Bechyňska. Ne nevýznamnou by měla být i pomoc občanům ve správních řízeních.

Foto: Miroslav Junek

logo občanského sdružení

Článek

„Jak vyplývá ze stanov našeho sdružení, klademe na prvé místo ochranu životního prostředí, ale také tradičního pojetí krajiny," uvedl k prioritám sdružení jeho místopředseda Tomáš Komárek.

"To neznamená, že nejsme přístupni novým myšlenkám přetváření krajiny, ale nechceme, aby krajina sloužila pouze k drancování a vytváření zisku některým lidem naprosto bez ohledu na jiné zájmy. Stačí, když se rozhlédnete kolem sebe. Demokracie, tak jak si jí někteří vysvětlují, rozdávala vrchovatě. Řada lidí tak v restitucích převzala nemalé majetky a k těm lesním se zachovala dost macešsky. Dnes jsou většiny těchto pozemků totálně vykácené a vydrancované. V lesích nám vznikají eroze a dochází tak k přehřívání a následnému skleníkovému efektu," řekl Komárek.

Sdružení proto přichází i s návrhem změn zákona 289/1995 Sb. Lesní zákon. "Jsme totiž přesvědčeni, že jde o změnu, kterou dlužíme přírodě, ale i lidem, kteří jsou neuváženou těžbou poškozeni. Chceme složení jistiny pro případy, kdy by firma provádějící těžbu lesa, nedokončila potřebnou rekultivaci území, jak jsme toho dnes svědky. Vyplatí se raději poslat firmu do konkursu, než splnit to k čemu bylo nutné se zavázat. Také nás trápí stav řeky Lužnice, některá nepřehledná správní řízení a změny územních plánů, kdy si vyvolení své parcely za účelem výrazně lepší prodejní pozice převedly parcely na stavební. Máme smělé plány a podporu řady významných osobností a organizací a svazů ochrany přírody," dodal místopředseda nového občanského sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám