Hlavní obsah

Obávaná Alzheimerova choroba se stává rychlým nárůstem případů moderní epidemií současné doby

Novinky, Stanislava Dvořáková

Zajímavý a především prospěšný účel s řadou rad měla beseda v Malé scéně v Ústí nad Orlicí s MUDr. Ladislavem Pazderou, neurologem a ředitelem společnosti VESTRA Clinics, která přiblížila pohled na problematiku Alzheimerovy nemoci.

Foto: Stanislava Dvořáková

MUDr.Ladislav Pazdera představil řadu klinických studií, hledajících příčiny onemocnění a tím i účinné možnosti léčby.

Článek

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence - jedná se o neurodegenerativní onemocnění mozku, t.j. ztráty rozumových schopností s následkem změny osobnosti. Postihuje zejména starší generaci, kdy po šedesátce se přibližně každých pět let riziko zdvojnásobí. V České republice se jedná zhruba o 150 tisíc nemocných a případů rychle přibývá.

Již před 20 lety vzniklo občanské sdružení ČALS, které začalo uplatňovat nové technologie pro lidi s demencí a testování kognitivních funkcí. Protože přesná příčina není známá, je nemoc nevyléčitelná a je těžké popsat preventivní chování, lze jen zpomalit její průběh.

Toto vše připomněla ve středu 15. listopadu přednáška s besedou neurologa a výkonného ředitele společnosti VESTRA Clinics MUDr. Ladislava Pazdery. Vzdělání získal mimo jiné v Bostonu, USA, v nemocnicích spolupracujících s Harvard Medical School. Je autorem a spoluautorem několika našich i zahraničních publikací a je podporován Správní radou odborníků z ČR i ze zahraničí.

Společnost VESTRA Clinics s.r.o. byla založena v roce 2008 a je registrovaným zdravotnickým zařízením, jehož výzkumné pracoviště se nachází v soukromé budově Polikliniky v Rychnově nad Kněžnou. Cílem je dostat tímto výzkumem více informovanosti mezi lidi o dosažené možnosti léčby.

Úvod vystoupení MUDr. Ladislava Pazdery se týkal všeobecně funkce mozku, kdy již během přednášky byly zodpovídány otázky kladené publikem. Samotné téma Alzheimerovy choroby bylo rozvedeno prvními příznaky, projevy, predispozicemi, prevencí a způsobem léčby.

Alzheimerova choroba prochází třemi stadii, kdy v posledním stadiu dochází k naprosté nesoběstačnosti a potřebě pomoci druhé osoby. Nemoci předchází stav mírné kognitivní poruchy MCI, která může trvat i několik let. Zde dochází k malým, ale už měřitelným poruchám paměti nebo poznávacích funkcí, jako je soustředění, rozhodování a orientace. Proto by každý senior s poruchou paměti měl podstoupit vyšetření odborníkem, neboť zachycení předehry a rozpoznání nemocí umožní lepší výsledek léčby.

Ne každé zapomínání je projevem Alzheimerovy choroby. Občas má každý výpadky paměti. Ovšem zvýšená pozornost by měla být věnována situacím, kdy je zapomínání doprovázeno nepřesnou představou o čase a problémem najít správná slova.

Dalšími faktory vzniku může být dědičnost, i když jednoznačně prokázána nebyla, ale výskyt v rodině zvyšuje riziko.

Pokud lze doporučit nějaký způsob prevence, je to zejména přístup rodinných příslušníků se zachováním maximální důstojnosti postiženého. Pomocí může být trénink mozku jak po stránce psychické, tak fyzické. Prospěšné je zapojení do sportu či různých prací (na zahrádce).

Klinická hodnocení jsou pak tím nejlepším způsobem, jak s jistotou zjistit, co lidem pomáhá a co nikoliv. Pouze lékařské vědecké zkoumání určí, jak této nemoci předejít a jak ji správně léčit.

Společnost VESTRA proto zve do prostředí klinických zkoušení další zájemce, kteří by se zúčastnili celosvětového výzkumu k zlepšení účinnosti léčby.

Reklama

Výběr článků

Načítám