Hlavní obsah

Oáza klidu a míru na ostrově Caldey

Novinky, Dominik Strnad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blízko pobřeží jižního Walesu se nachází malý ostrov Caldey. Nehledejte zde turistická letoviska, přeplněné pláže ani jiné výdobytky masového turismu. Návštěvníky láká především panenskou přírodou a neobyčejnou atmosférou. Naleznete tu středověké památky, klášter - a dokonce továrnu na čokoládu.

Foto: Dominik Strnad

Pobřeží ostrova Caldey

Článek

Ostrov o rozloze 2 kilometry čtvereční je domovem zhruba 40 stálých obyvatel a také mnichů z místního cisterciáckého kláštera. Z nedalekého městečka Tenby sem během letní sezóny připlouvají malé čluny s omezeným počtem poutníků, kteří chtějí poznat rozmanitou faunu a flóru, prohlédnout si zdejší opatství a alespoň na chvilku zapomenout na hektický styl života.

Jako první uvidí připlouvající návštěvník dlouhou písečnou pláž lemovanou útesy. O přírodní scenérie tu není nouze, ať už se po vylodění vydáte jakýmkoliv směrem, vždy najdete nějaké fotogenické zákoutí.

Můžete zvolit procházku podél útesovitého pobřeží, které je občas přerušeno romantickým zálivem s pláží. Nebo se vydáte do nitra ostrova, kde nemůžete minout zdejší les, jenž je domovem velkého množství veverek a ptactva. Zdejší vegetaci protínají lesní stezky doplněné o lavičky, aby se člověk mohl na chvilku posadit a relaxovat. Po opuštění lesa narazíte na rozlehlé pastviny místních farmářů. Kromě hospodářských zvířat zde spatříte nejvyšší bod ostrova, na kterém stojí nepřehlédnutelný bílý maják.

Když se nasytíte přírodních krás, tak přichází čas seznámit se trochu s obyvateli ostrova a jeho historií. Srdce ostrova tvoří klášter a přilehlá vesnička, kde najdete poštu, kavárnu a prodejnu se suvenýry. Historie opatství se datuje až do 6. století, kdy na ostrov dorazil poustevník Pyro a založil první mnišský řád. Během 16. století došlo na Caldey k přerušení náboženského života, příčinou byla politika tehdejšího krále Jindřicha VIII., který zahájil rušení klášterů v Anglii, Walesu a Irsku. Mniši se vrátili až v roce 1906, nechali vystavit nový klášter a započali tak moderní etapu dějin ostrova.

Z původního středověkého kláštera zbyly jen ruiny, to však nemění nic na tom, že jde o nejmagičtější místo celého opatství. Když vstoupíte mezi zříceniny, okamžitě utichnou veškeré okolní zvuky a obklopí vás hrobové ticho. Procházíte labyrintem starých kamenných budov a dýchá na vás spiritualita celého místa. Pokud dojdete až do kaple, naleznete modlitební koutek, kde návštěvníci vyjadřují svá přání. Někteří se modlí za uzdravení blízkého člověka, jiní píší vzkaz zesnulému...

Kromě zemědělství tvoří základ ekonomiky ostrova také výroba parfémů a čokolády. Jen pár kroků od původního kláštera stojí manufaktura, kde mniši ručně vyrábí čokoládu nejrůznějších druhů, což ostatně cítíte už před vstupem do dílny. Uvnitř funguje podniková prodejna, vedle čokolády zde můžete zakoupit také čokoládový fondán.

Zatímco život ve zbytku Velké Británie je určován především zběsilou honbou za penězi a kariérou, tak lidé na ostrově Caldey žijí zdánlivě v jiném světě. Ostrovní charakter jejich domova chrání klidný styl života a symbiózu s místní přírodou. Pokud se někdy vypravíte do Walesu a chcete zkusit něco neobyčejného, tak ostrov Caldey je ideální volbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám