Hlavní obsah

O velké výstavě Vladimíra Levory jsem přemýšlel od roku 1999, říká jeho obdivovatel Michal Polcar

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen do 15. března bude v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech k vidění výstava Vladimír Levora (1920–1999) coby pocta člověku, který se zasloužil o její zrod. Výstava samotná z velké části vznikla z iniciativy Michala Polcara z Plzně, se kterým přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku Michal Polcar z Plzně, velký oddivovatel Vladimíra Levory

Článek

Výstava se prý uskutečnila díky vašemu jemnému, ale trvalému nátlaku na vedení klatovské galerie. Údajně jste jí poskytl seznam lidí, kteří mají Levorův obraz.

Opravdu seznam existuje. O velké levorovské výstavě jsem přemýšlel už od smrti pana Levory. Byl to umělec, který oslovil mnoho lidí, jednak svým uměním a jednak svérázným přístupem k životu. A protože jsem s několika majiteli jeho obrazů v kontaktu, několik přátel jsem k panu Levorovi přivedl, tak jsem galerii mohl poskytnout seznam lidí, kteří vlastní jeho obrazy. Tak vznikla základní databáze obrazů k uspořádání výstavy.

Prvotní nápad uspořádání výstavy však přišel před čtyřmi roky. Tehdy jsem si řekl, že by stálo za to udělat velkou levorovskou výstavu k 100. výročí jeho narození. Oslovil jsem několik galerií v Plzni včetně Západočeské galerie, ale tam to nepadlo na úrodnou půdu. Mrzelo mě to. Nakonec jsem si řekl - tak kde jinde udělat výstavu, než v Klatovech.

Před dvěma roky jsem navštívil ředitelku zdejší galerie Hanu Kristovou. Chvíli přemýšlela a pak řekla: „Dobře, v 90 letech byla jeho výstava v Klatovech, byla úspěšná, tak ji uděláme!” Měl jsem ohromnou radost. Ale ona chtěla, abych se ujal role kurátora. Já jí řekl: „Nezlobte se, já jsem jen obdivovatel Vladimíra Levory, výstavu musí dělat profesionál.” Tomu nakonec ráda přisvědčila a udělala dobře, neboť pro přípravu výstavy vybrala nesmírně schopného a zapáleného člověka, Michala Lazorčíka. Byl jsem velmi překvapen, co všechno o Levorovi nastudoval, protože jsem se s ním účastnil i bádání ve státním archivu. Strávili jsme tam několik dní.

Jaký byl Levora člověk?

Především byl výborný výtvarník, skvělý vypravěč, svérázný muž - opravdový chlap, velký vlastenec a hrdina. Byl bohém, což jsem pochopil z vyprávění jeho i lidí, kteří ho znali. Z mého pohledu byl člověkem, který by se měl narodit alespoň dvakrát, vzorem, který dnes obecně ve společnosti zoufale chybí!

Jak se vám líbí výstava? 

Výstava je krásná, nadchla mne, opravdu zahrála na moji citlivou strunu. Jsem strašně rád, že se tak povedla, že klatovská galerie s paní ředitelkou Kristovou a zejména kurátor Michal Lazorčík dali tuto překrásnou výstavu dohromady. Byla to mravenčí práce a myslím, že zejména pana Lazorčíka stála hodně sil.

Jsem vděčný i všem ostatním, kteří se na výstavě podíleli, ať již zapůjčitelům obrazů, sponzorům výstavy, pamětníkům, Ministerstvu kultury a městu Klatovy za záštitu výstavy, i všem návštěvníkům, bez nichž by výstava nemohla být tak úspěšná. V tomto projektu došlo mezi všemi zúčastněnými a zainteresovanými ke vzájemné, vzácné shodě, která vedla k výjimečnému výsledku a úspěchu výstavy obrazů Vladimíra Levory u příležitosti 100. výročí jeho narození. Úžasným počinem je, že při příležitosti probíhající výstavy vyšel komplet 3 knih původních Levorových vzpomínek, povídek, spolu s katalogem obrazů. To je skutečně velký bonus a odměna pro všechny Levorovy příznivce a obdivovatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám