Hlavní obsah

O Vánocích lákají pohádkové Staré Hrady i do světa našich babiček a prababiček

Novinky, Ivana Kvasnicová

Bez pohádek si nedokážou představit Vánoce děti v mnoha zemích Evropy i jinde ve světě. Vánoční pohádkou na zvýhodněném okruhu pohádkovými Starými Hrady vás provede princezna nebo sám hradní čaroděj. Zažijete i Vánoce našich prababiček. Pro milovníky historie i pohádek bude otevřeno i o vánočních prázdninách.

Foto: Staré Hrady
Článek

České pohádky patří mezi velmi oblíbené díky krásným princeznám v hlavních rolí, zajímavým exteriérům a interiérům českých hradů a zámků a také laskavosti, humoru a šťastnému konci.

Bez pohádek si nedokážou představit děti Vánoce nejen v Česku ale i mnoha zemích Evropy a na světě. Mezi ty nejoblíbenější české pohádky patří Pyšná princezna, Byl jednou jeden král, Princezna se zlatou hvězdou, Šíleně smutná princezna, Princ Bajaja, Zlatovláska, Princ a Večernice, Třetí princ, S čerty nejsou žerty a spousta dalších.

Vánoční pohádkové prohlídky - prohlídkový okruh Hrad a zámek s Dračí čarodějnou královskou komnatou - provedou návštěvníky pohádkovým hradem Staré Hrady s vánoční pohádkou čaroděje Archibalda I. V nich zažijete Vánoce našich prababiček.

Příjemná kombinace historie a pohádky v hradní a zámecké části představí, jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I. Prohlédnete si ojedinělou expozici - kupecké krámky, koloniál nebo třeba obchod s kávou, jak vypadaly v dobách našich prababiček.

Navštívíte barokní kuchyni, unikátní ložnici a pracovnu a další zajímavosti, kde mnoho tisíc exponátů představuje život prostých lidí, měšťanů a šlechty v období vrcholu habsburské monarchie. V nestarší části hradu se dozvíte tajemství templářských rytířů a ochutnáte Starohradskou medovinu.  

V královské komnatě návštěvníky na audienci přijme Jeho Výsost Dračí Král Rozumbraďák XVI. i s královnou Starostlindou a jejich povedenými dcerkami, dračími princeznami Lajdalínou, Trajdalínou a Rozcaplínou, od kterých se dozvíte, proč mají draci nejraději k obědu a k večeři krásné princezny. Kromě nich na vás po celé prohlídce čekají draci ohniví, vodní, lesní, noční, bahenní, píseční, sněžní, hromoví, zlatí, sklepní a mnoho dalších pohádkových bytostí, se kterými si užijete spoustu zábavy.

Hradem a zámkem Staré Hrady vás provede živá princezna, čarodějnice, čertice nebo sám pohádkový hradní čaroděj Archibald I. Nechte se unést atmosférou pohádkových prohlídek a navštivte i Zámecké pohádkové sklepení a Hradní pohádkovou půdu.

Prohlídkový okruh Pohádka I. vás zavede do Pohádek čaroděje Archibalda I. v tajemném pohádkovém zámeckém sklepení. Navštívíte palác plný skřítků, navštívíte domácnost starohradského obra Zelijáše. Dále sluj velkého ochočeného draka Třífrňáka z lesního království, pohádkovou hladomornu a mnoho dalšího. A jak to vypadá v takovém starohradském pekle, vám ukáží umounění čerti.

V prohlídkovém okruhu Pohádka II. navštívíte Pohádky čaroděje Archibalda I. na hradní půdě, plné krásných věcí, opředených letitými pavučinami. Zabydleli ji čarodějnice a kouzlobabky, pravá starohradská strašidla, strašidýlka a také pěkně vykutálení skřítkové. Projdete pohádkovou almarou a uvidíte časostroj čarodějnice Laterny, který vás vezme zpátky do pohádky.

Vánoce na hradě: od 17. 12. do 8. 1. 2017 vždy v sobotu a neděli. V době vánočních prázdnin je otevřeno od 26. do 31. 12. 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám