Hlavní obsah

O slunečném víkendu se Klatovy a oblíbené městské parky doslova vylidnily

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková
Aktualizováno

Vláda kvůli šíření koronaviru s účinností od 16. března omezila volný pohyb osob na nezbytné minimum pro celou Českou republiku. Jak to o tomto slunečném jarním víkendu vypadalo v Klatovech? To jsme zjišťovali v klatovských ulicích a zvláště oblíbených klatovských parcích.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

O slunečném víkendu se Klatovy a oblíbené městské parky doslova vylidnily. Na snímku Mercandinovy sady

Článek

Během sobotní procházky městem bylo možné potkat jen pár jedinců. Před třemi klatovskými provozovnami bylo patrné, že se uvnitř něco děje.

V Cukrárně a kavárně Mléčná na náměstí probíhá celková adaptace provozovny, u obchodu se sportovním zbožím v dolním rohu náměstí se malovalo, v papírnictví v Plánické ulici probíhá částečná adaptace prodejny.

Klatovské parky byly pusté

V posledních letech došlo v Klatovech k výrazné obnově Hostašových sadů, Vrchlického sadů a Mercandinových sadů, které se město Klatovy rozhodlo postupně zrekonstruovat.

V současné době (za normální situace) jsou parky hojně využívány jak místními obyvateli, kteří si přáli lepší využití klatovských parků pro relaxaci i volnočasové aktivity, tak turisty. Upravené parky jsou také krásnou vizitkou města. Nachází se v nich vzácné dřeviny a cenné sochy s dlouhou historií.

Tyto parky jsme v sobotu prošli.

Úplné mrtvo bylo v Hostašových sadech, které byly otevřeny po rekonstrukci v červenci 2014.

Pusto bylo i ve Vrchlického sadech, které byly otevřeny po kompletní rekonstrukci v květnu 2018. Vznikly tam nové cesty, promenáda, která je obklopena dvouřadou alejí stromů. Instalováno zde bylo také 17 stožárových svítidel a 18 zemních svítidel. Při Dominikánském klášteře vznikl záhon s klatovskými karafiáty a trvalkami. Nechybí zde nově vysazené stromy, trávníky, odpočívadla, lavičky.

Klid byl také v Mercandinových sadech (Kolonáda), které za normální situace od jara do podzimu o slunečných víkendech doslova praskají ve švech. Klatovská Kolonáda je častým a oblíbeným cílem zvláště mladých maminek s kočárky, a tatínků, kteří zde učí své ratolesti jízdě na kole.

V sobotu bylo v Mercandinových sadech vidět jen pár lidí v rouškách. Od 14.00, během necelé hodiny, zde prošel tatínek se dvěma dětmi, starší manželé seděli na lavičce, ovšem v bezpečném rozestupu, a přes park projel jeden kolař. Nikdo si tu nedopřával posezení v trávě, nikdo zde nepořádal piknik.

Klatovská Kolonáda 

Kavárna Kolonáda je umístěna v srdci Mercandinových sadů na okraji Klatov. Historická budova Kolonáda se sloupovím je obklopena zelení anglického parku založeného v letech 1841-1845.

V roce 2018 prošel park revitalizací zeleně, chodníků a cyklostezek. Ke zpříjemnění času je v letním období k dispozici také půjčovna loděk na rybníku, dětská hřiště, centrální trávník pro odpočinek a piknik, případně pohybové aktivity, hřiště pro pétanque, fitness prvky a stezka v korunách stromů.

Park nabízí vyžití a odpočinek pro návštěvníky všech věkových kategorií. Kavárna Kolonáda nabízí nápoje, domácí dorty, teplou i studenou kuchyni, čepované pivo a limonády. To vše si lidé mohou vychutnat na prostorné terase s vyhlídkou na dětské hřiště a odpočinkovou plochu.

V těchto dnech je kavárna Kolonáda uzavřena, všude je ticho a pusto, jen ve větvích zpívá plno ptáků.

I na jiných oblíbených místech bylo vidět, že nařízení vlády, aby se lidé neshlukovali, Klatováci přece jen vzali za své.

Reklama

Výběr článků

Načítám