Hlavní obsah

O sexuálním chování a namlouvání zvířat se dozvíte při valentýnské návštěvě zoo Ostrava

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovanost mnozí scvrkli do svatého Valentyna a máje - měsíce lásky. Dobré partnerské soužití by mělo být celoroční, ale nějak se nám to ze života vytrácí. A protože jsme v živočišné říši na vrcholu řetězce, je dobré se dozvědět, jak jsou na tom ostatní tvorové.

Foto: Enrico Gombala

Líbající se čichavec líbající

Článek

V páru zaplatí jen jeden

Každý zamilovaný pár, který 10. února do ostravské zoo zavítá, zaplatí vstup pouze za jednu osobu. (Jak to prokážou, se neví).  

Pro zájemce je připravena speciální komentovaná prohlídka zaměřená na partnerské soužití zvířat, namlouvací praktiky a sexuální chování. Začne v 11 hodin od vstupu do zoo a její předpokládaná délka je 1,5 až 2 hodiny.

Líbající ryba v zoo

V Zoo Ostrava chovají rybu čichavce líbajícího. Anglicky se nazývá Kissing gourami. Český i anglický název odrážejí způsob, jakým tato ryba používá širokou tlamku při sběru potravy nebo při vzájemných rituálních soubojích. Pohyb tlamky vytváří dojem líbání, odtud tedy jeho druhové jméno.

Čichavec se živí fytoplanktonem a zooplanktonem, které filtruje tlamkou, jako by lapal po dechu. Ve skutečnosti takto nabírá vodu s planktonem. Tlamkou také obírá (oškrabává) kameny a rostliny od povlaků řas a sinic. Dorůstá velikosti až 30 cm. Původní přírodně zbarvení jedinci jsou k vidění jen zřídka. Mezi akvaristy je naopak rozšířená xantorická barevná forma.

Ostravská zoo chová čichavce v přirozené barvě a návštěvníci je najdou ve velkém akváriu u restaurace Saola, které obývají s dalšími druhy ryb.

Čichavec líbající (Helostoma temminkii) se vyskytuje v jihovýchodní Asii (Kambodža, Thajsko, Malajsie, Vietnam, Laos, Indonésie – Sumatra a Borneo). Obývá jezera a pomalu tekoucí řeky s vodním rostlinstvem, často také močálovité vody s nízkým obsahem rozpuštěného kyslíku. Takovému prostředí je přizpůsoben díky specializovanému nadžabernímu orgánu (tzv. dýchacímu labyrintu), kterým dokáže dýchat atmosférický kyslík. Odtud pochází český název čichavec.

V únoru je ostravská zoologická zahrada otevřena do 17 hodin, pokladny a pavilony se zavírají o hodinu dříve. Stále platí mimosezónní zlevněné vstupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám