Hlavní obsah

O mocenských intrikách v ostravském divadle informuje Friedrich Schiller

Novinky, Josef Zajíc

Diváci a fanoušci ostravského Divadla Petra Bezruče, které slaví 70 let trvání, všemu přijdou na kloub díky inscenaci hry Úklady a láska. Zprávu Friedricha Schillera režíruje mladý umělec Mikoláš Týc. Diváci na první premiéře 15. ledna v 18:30 zhlédnou příběh lásky dvou mladých lidí.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Úklady a láska v Divadle Petra Bezruče( DPB) 13.1.2016. Rodina muzikuse Millera: zleva Stanislav Šárský, Sarah Haváčová, Kateřina Krejčí.

Článek

Po díle velkého německého básníka, filozofa, historika, knihovníka, spisovatele, dramatika, romanopisce a vysokoškolského pedagoga Johana Christopha Friedricha von Schillera (10. 11. 1759 - 9. 5. 1805) sahají němečtí inscenátoři stejně často jako čeští po Maryše nebo Našich furiantech. V Divadle Petra Bezruče je tato hra inscenována poprvé.  

Schiller psal o společnosti rozdělené na "stavy". Tvůrci tedy hledali nějaké analogie a prostorová řešení pro spektrum těchto postav.            

„Přemýšleli jsme, v jaké oblasti je dnes patrný aspoň náznak hierarchie, která byla v Schillerově době běžná, tedy vysoká společnost - nižší společnost - lůza. Nakonec bude scéna jakýmsi náznakem fotbalové tribuny - nahoře VIP salónek, dole chudina. Scéna Karla Čapka i kostýmy Anety Grňákové nebudou historizující, ale ani přehnaně současné - je to takové moderní bezčasí,” řekla před generálkou k pojetí scény a kostýmů dramaturgyně inscenace Daniela Jirmanová.

Příběh Luisy, dcery z měšťanské rodiny, a Ferdinanda, syna z nejvyšších kruhů, lze pokládat za obdobu nešťastné lásky Romea a Julie. Shakespearovským milencům stály ve štěstí znepřátelené rody, Schillerovu dvojici rozděluje původ, předsudky, peníze a moc.

„Je to skvělý příběh, který provokuje. Všechny charaktery ve hře touží po štěstí, ale nikdo na ně nedosáhne. Hlavně proto, že každý myslí jen na to své štěstí, na své ego a na své cíle. Touha, chtíč, prosazování svých zájmů, střed osobností a různých pohledů na vnímání světa, to platí i v dnešní době i v dnešní společnosti,” řekl režisér inscenace Mikoláš Týc. 

V hlavní roli Luisy budou alternovat Sarah Haváčová spolu s Pavlou Gajdošíkovou, stejně jako v rolích služky, asistentky Žofie. V dalších rolích diváci uvidí: von Walter - Jan Vlas j. h., Ferdinand - Milan Cimerák, městský muzikus Miller - Stanislav  Šárský, j. h., jeho žena Millerová - Kateřina Krejčí, Lady Milfordová - Markéta Haroková, Wurm - Dušan Urban, dvorní maršálek von Kalb - Ondřej Brett. Hudbu napsal Jiří Hájek.

První premiéra se uskuteční 15. ledna v 18:30 hodin. Druhá premiéra: 19. ledna v 18:30. Reprízy: 20. 1., 22. 1., 5. 2. vždy v 18:30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám