Hlavní obsah

O Kutné Hoře se kdysi psalo i jako o propasti špatnosti. Město proslavily pražské groše

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Není od věci se někdy ponořit do četby starých kronik. Ve Zbraslavské se píše kupříkladu toto: “Neboť co to je, že Kutná Hora, podnět lakoty a propast špatnosti, strhuje na sebe pozornost různých… národů a láká cizí krále a knížata.“

Foto: Vratislav Konečný

Nádvoří Vlašského dvora

Článek

Na panování Václava II. jsou různé názory. Většina zdůrazňuje jeho prchlivou povahu, zálibu v nadměrném pití, v lovu. Alois Jirásek ho vylíčil jako neschopného panovníka, jímž rozhodně nebyl. V mládí byl uvězněn na Bezdězu, jeho matka Kunhuta skončila v náručí Záviše z Falkenštejna, který se staral nejen o její klín, ale také o svou moc, až nakonec musel mladý král zasáhnout a Záviše nechal zajmout. Jeho poprava před Hlubokou je dostatečně známa.

Na krále Václava panuje dvojí náhled. Jedni ho považují za duševně nemocného, velmi zbožného, kláštery zakládajícího panovníka. Muže, jenž se bál bouřky, kočičího mňoukání. Za jeho patnáctileté vlády ale vzkvétaly živnosti, otevíraly se doly v Kutné Hoře. Pražský groš Václavův byla velmi pevná měna, vyhledávaná po celé Evropě. Právě Kutná Hora a její stříbrné doly učinily města zdroj velkého zájmu.

Svatý peníz

Důlní město bylo důležitější sídelní Prahy. Hornické centrum se stalo jedním z největších v Evropě, sjížděli se sem horníci hlavně z Němec, kde byly doly vyčerpány. Metráky stříbrné rudy se přeměňovaly v hodnotné mince, jimiž se dalo platit po celé Evropě, kam se euro hrabe. Sedlecký klášter byl vlastníkem kutnohorské půdy, patronem kláštera byl Václav, takže plnění státní pokladny bylo nasnadě.

V počátcích Václavovy vlády se platilo nehodnotnými brakteáty, raženými v nízké kvalitě na řadě míst. Václav prosadil mincovní reformu, začalo se s ražbou tzv. Pražského groše, mincovna ve Vlašském dvoře jela naplno. 

Citujme opět ze Zbraslavské kroniky: Srdce rozveselila všem ta veliká mince; groš, ten veliký peníz, již mnozí za svatý mají.

Groš vážil téměř 4 gramy ryzího stříbra, měl hodnotu tuctu menších stříbrných mincí.

Král svěřil ekonomiku do rukou florentinských bankéřů, odtud pojmenování Vlašský. Václav udělil městu horní zákoník, Kutná Hora nesmírně prosperovala, je to vidět na řadě  staveb, chrám svaté Barbory byla stavba místních  horníků, chtěli předčit sedlecký klášter, povedlo se jim to.

Na prohlídku do města se jezdí hlavně za Barborou, patronkou horníků.

Horní zákon

Král měl podle zákona nárok na část vytěženého podílu, ostatní se odvíjelo podle takzvaného Královského práva horníků, dokumentu vztahu panovníka svobodného podnikatele / vlastníka dolu.

V zákoně byly zakotveny pracovně právní vztahy v míře, která neměla v Evropě obdoby. Dbalo se na organizaci, bezpečnost práce, systém odměňování.

Evropská velmoc

Král, který se bál koček, rozšířil své území o Polsko a Uhry. V té době Čechy vévodily Evropě. Šlechtu udržel na uzdě, zajistil v Evropě mír, přesto byl později neustále srovnáván s otcem Přemyslem Otakarem II.

Kutná Hora je od roku 1996 chráněna UNESCO. Kromě sv. Barbory se navštěvuje Vlašský dvůr, ukázkový důl, České muzeum stříbra v areálu Hrádku, pozdně gotický Kamenný dům s expozicí, gotická kašna, ulička Ruthardtka, chrám a kostnice v Sedlci.

Reklama

Výběr článků

Načítám