Hlavní obsah

O kříži na náměstí v Krupce informuje nový panel

Novinky, Rostislav Kadlec

Mariánské náměstí v Krupce-Bohosudově je sice správním centrem města se sídlem místní radnice, ale pozornost návštěvníků náměstí zcela jistě upoutá také velký dřevěný kříž, který stojí uprostřed křižovatky před poutní bazilikou Panny Marie Sedmibolestné.

Foto: Rostislav Kadlec

Kříž na Mariánském náměstí v Krupce

Článek

Jeho historii a význam popisuje nový informační panel, který stojí od začátku nového roku 2016 u obvodových stěn ambitů vedle dalších tabulí s turistickými zajímavostmi.

„Nejen turisté, ale také místní lidé občas neznají smysl umístění tohoto největšího křesťanského symbolu právě na krupském centrálním náměstí. Tato skutečnost nás přivedla k myšlence, aby byl v blízkosti kříže instalován informační panel, který by zájemce informoval o jeho minulosti a důvodu, proč byl vztyčen zrovna v Bohosudově. Jeho existence je totiž bytostně spjatá s historií našeho města," řekl k instalaci informačního panelu o poutním kříži starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Na jaké události tedy velký dřevěný kříž odkazuje? Původní pomník se sochou ukřižovaného Ježíše Krista byl v Bohosudově na Horním nebo také Kostelním náměstí umístěn v 18. století. Symbolizoval vznik poutní tradice, který je datován do 15. století k bitvě Na Běhání u Ústí nad Labem, odkud prchalo poražené křižácké vojsko. V místech dnešního centra města byli rytíři dopadeni husitskými válečníky, kteří jich zde 300 pobili. K uctění památky padlých křižáků se koná již od konce 15. století mše, na kterou každoročně do baziliky Panny Marie Sedmibolestné putují jejich krajané ze saské Lužice.

„Po skončení 2. světové války se dostali k vládě komunisté, kteří podporovali zrušení církevní správy bohosudovského jezuitského areálu. V dubnu roku 1950 bylo biskupské gymnázium zlikvidováno a z kláštera a koleje se stal internační tábor pro řeholníky. V roce 1953 převzala komplex Československá armáda a ve stejném roce byl zbourán a odstraněn také pomník se sochou ukřižovaného Ježíše Krista," uvedla k historii pomníku krupská historička Nikola Flaková.

Po pádu komunismu v roce 1989 a odchodu sovětské vojenské posádky z Bohosudova, která město okupovala v letech 1968 - 1991, začala rozsáhlá rekonstrukce areálu biskupského gymnázia. Slavnostní otevření a zahájení výuky proběhlo 1. září roku 1993. Odkazem na obnovení poutní tradice v Bohosudově bylo také vztyčení nového dřevěného kříže na Mariánském náměstí v místě původního pomníku v roce 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám