Hlavní obsah

O budoucnosti městských lázní v Brně-Zábrdovicích v galerii Celnice

Novinky, Petra Svobodová

Od pátku 5. ledna bude v komorní galerii Celnice v areálu brněnské vily Löw-Beer k vidění výstava 19 studentských prací na téma obnovy zábrdovických městských lázní s názvem Staro – nové městské lázně.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Výstava v galerii Celnice

Článek

Městské lázně v Zábrdovicích jsou dílem jednoho z nejvýznamnějších architektů a urbanistů meziválečného Československa Bohuslava Fuchse (1895-1972).

Brněnský magistrát, motivovaný snahou zvýšit hygienické standardy co největšího počtu obyvatel, vypsal v roce 1929 soutěž na podobu nových městských lázní, ve které zvítězil právě Fuchs. Ten dále spolupracoval přímo s Městskými vodárnami. Stavba byla dokončena v červnu 1932 a celkové náklady činily 7,5 miliónu Kčs.

Celý areál je komponován kolem dvou rozlehlých nádvoří a byl rozdělen na zimní a letní lázně. Zimní lázně byly umístěny v rozlehlé horizontálně pojaté dvoupatrové budově s opravdu velkorysým vybavením mj. v suterénu se nacházelo technické zázemí, v přízemí parní lázně a dva bazény, v mezipatře inhalační zařízení s čekárnou, 1. patro nabídlo vanové lázně, zimní zahradu a restauraci a konečně v 2. patře byly k dispozici sprchy a vstup na sluneční terasu. Letní lázně zahrnovaly, kromě plaveckých bazénů, také pískoviště, hřiště a travnaté plochy.  

V současnosti jsou Fuchsovy lázně ve špatném stavebně-technickém stavu a nevyužívané, a to v důsledku nedostatečné údržby v posledních desetiletích, ale také vlivem náročného lázeňského provozu (agresivní mikroklima) a špatných tepelně izolačních vlastností tehdejších konstrukcí.

Devatenáct vystavených bakalářských prací studentů Ústavu památkové péče fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně se věnuje možnostem památkové obnovy a nového využití lázeňského areálu včetně urbanistických vazeb na nejbližší okolí. Studenti prezentují své pojetí pomocí zdařilých vizualizací na panelech a názorných papírových modelech.

Navštívit výstavu Staro – nové městské lázně můžete v galerii Celnice až do 28. ledna, vždy od úterý do neděle, od 10 do 18 hodin, vstup volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám