Hlavní obsah

Nymburské muzeum už nyní připomíná 150 let železnice

Novinky, Jan Řehounek

Vlastivědné muzeum v Nymburce připravilo velmi zajímavou výstavu s názvem Z dějin železnice v Nymburce.

Foto: Jan Řehounek

Zobrazení nymburské topírny, karikatury a modely na výstavě.

Článek

Vzhledem k tomu, že se počítá s rekonstrukcí budovy muzea a tato výstava je pravděpodobně poslední před jejím uzavřením, proto již nyní reflektuje 150. výročí Severozápadní dráhy, která byla zprovozněna v roce 1870.

Nevěnuje se ale pouze dráze jako takové, ale i historii celého železničního uzlu, jenž byl na konci 19. století nejdůležitějším na celé Severozápadní dráze, neboť zde kromě významné stanice, z níž se rozcházely koleje do několika směrů (Kolín, Hradec Králové, Mladá Boleslav, Jičín, Lysá nad Labem s pokračováním do Děčína a do Prahy – Těšnova), byly opravárenské dílny, výtopna, inspektorát a urbanisticky cenná železniční kolonie.  

Na výstavě můžeme vidět řadu skutečných zařízení, a to jak z kolejových vozidel, tak z vybavení stanic a dopravních kanceláří, popřípadě názorných pomůcek sloužících ke školení železničářů, ale také předměty, s nimiž přicházeli do styku cestující – jízdenky, jízdní řády, informační tabule ap. Zvláště působivým exponátem je velkorozměrový, částečně repasovaný model nymburských dílen z 50. let 20. století.

„Velký díl expozice přibližuje život zdejších železničářů ilustrovaný historickými fotografiemi, oblečením, uspokojováním základních potřeb, kulturou a sportem. Nechybí pohled i do dalších specifik místního života, například do železničního zdravotnictví, řešení problémů dopravy či vzniku a zániku dětské železnice,“ uvedl autor výstavy František Sýkora.

Poměrně rozsáhlou část výstavy tvoří oddíl exponátů železničního modelářství – většinou práce žáků nymburského odborného železničního učiliště. Tyto modely a učební pomůcky zahrnují prakticky vše, co bylo ve sbírkách muzea shromážděno.

Výstava potrvá do 30. června a je otevřena mimo pondělí vždy od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám