Hlavní obsah

Nymburská Mateřinka se uskutečnila již počtyřiadvacáté

Novinky, Jan Řehounek

Když si před téměř čtvrt stoletím Jana Rýdlová a Alena Heršálková řekly, že uspořádají prezentaci několika pódiových vystoupení dětí z mateřských škol, kterou nazvaly Mateřinka, jistě si nepomyslely, že se z malé regionální akce stane celostátní festival s každoroční účastí téměř 4 000 dětí.

Foto: Jan Řehounek

MŠ Beruška Chlumec nad Cidlinou - Rákosníček a jeho veselé žabičky

Článek

V pátek a sobotu 3. a 4. května jich do Nymburka na nesoutěžní finále 24. ročníku festivalu mateřských škol Mateřinka přijelo z 11 oblastních kol 380. Reprezentovaly 25 mateřských škol z celé republiky, od České Lípy či Chomutova po Klenovice na Hané.

Pro přijíždějící děti byl po oba dny připraven pestrý dopolední program, v němž si v době mezi zkouškami mohly zatančit, zkusit různé pohybové aktivity, výtvarnou práci, zdobení perníčků, prohlédnout výstavu výtvarných prací, či dovádět na skákacím hradu. Učitelky měly možnost nakoupit didaktické pomůcky, knihy a hračky na prodejní výstavě odborných firem a v neformálních setkáních si vyměnit zkušenosti.

V páteční odpolední veřejné produkci vystoupilo 13 souborů. Dramaturgie byla velmi pestrá – od pohybových sestav, přes divadelní dramatizace po taneční vystoupení. A nutno přiznat, že zejména Východočeši prokázali největší invenci učitelek, které s dětmi dramatizace připravují.

Mezi nimi diváky velmi nadchlo představení Rákosníček a jeho veselé žabičky z MŠ Beruška Chlumec nad Cidlinou, a to jak citlivě vybranou hudbou a precizně nacvičeným pohybem, tak roztomilými kostýmy. Vtipné bylo taneční číslo Stardance Sloupno 2019 z MŠ Sloupno – Smidary. Krásný kostýmy i nastudováním byl pořad Pra pra pradávno MŠ Sluníčko z Nového Bydžova.

Téměř realisticky, v kontextu s častou kritikou služeb České pošty, vyznělo představení MŠ Adélka Nymburk Pošta včera a dnes. Aktuálním před Mistrovstvím světa v hokeji se stalo sportovně-pohybové vystoupení Hrajeme hokej MŠ Cibuláček z Dubí.

V sobotu se představilo 12 školek. Bez nadsázky „bombou“ se stala dětmi zpívaná Smetanova Prodaná nevěsta, pojatá jako muzikál. Za povšimnutí stojí například rytmická sestava Pinokio z MŠ Pastelka Liberec, environmentálně výchovná Planeta Země MŠ Kaštánek z Teplic, veselá adaptace písně Ivana Mládka Jožin z bažin či sestava s téměř akrobatickými prvky těch nejmenších dětí z MŠ Montessori z Prahy 5 s názvem Malíři. Vynikajícím principálem a moderátorem se může chlubit MŠ Hálkova z Mohelnice v programu U nás v šapitó.

Zcela zaplněný kongresový sál Sportovního centra Nymburk, desítky diváků dokonce v obou dnech stály, však po zásluze ocenil úplně všechny malé umělce bouřivými potlesky. Uznání zaslouží samozřejmě i učitelky mateřských škol, které nejen že vymýšlejí scénáře a v rolích režisérek a choreografek s dětmi programy nastudují, ale musí i vybrat a natočit hudbu, zajistit kostýmy, pomůcky a kulisy, to vše nad rámec svých běžných povinností, ale také s dětmi nejprve na oblastní kola a posléze i na finále do Nymburka, mnohdy i z velmi vzdálených míst, přijet.

Dík patří rovněž pořádajícímu Nadačnímu fondu Mateřinka, rozsáhlému týmu dobrovolníků starajících se o hladký průběh festivalu, a také hlavnímu partnerovi, jenž akci finančně zabezpečuje, jímž je město Nymburk.

Reklama

Výběr článků

Načítám