Hlavní obsah

Nymburk otevřel nepřístupné památky v rámci Dnů evropského dědictví

Novinky, David Veselík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nymburk opět po roce otevřel brány nepřístupných památek. Tento rok byl největší zájem o výstup na ochoz kostela sv. Jiljí, nebo o prohlídku mlýnu Bašta. Akce se zúčastnilo několik set návštěvníků.

Foto: David Veselík

Nymburské depo

Článek

Video: https://www.youtube.com/watch?v=g7mRKWb1mFI

Nymburk v rámci Dnů evropského dědictví konaných o minulém víkendu přilákal stovky návštěvníků. Tradičně se otevřely veřejnosti nepřístupné památky. Tento rok byly doplněny o výstup na ochoz kostela sv. Jiljí. Nymburská dominanta tyčící se do výšky úctyhodných 66 metrů a patřící od nepaměti k nymburskému panoramatu nabídla návštěvníkům nezapomenutelný výhled na Nymburk.

Veřejnosti se zpřístupnilo i nymburské depo. Nymburk je již od 2. poloviny 19. století železniční velmocí a v dobách Československa bylo depo hned po košickém druhé největší a dodnes si zachovává prvenství - depo s nejvetším seřadištěm v Čechách, ale i ve střední Evropě. Návštěvníci si mohli prohlédnout přeměnu rakouských vagonů na české v barvách ČD. Depo se zabývá soustružením dvojkolí a již zmiňovanou proměnou z rakouských vagonů na české.

Určitě stála za návštěvu i budova okresního soudu, kde byl dříve pivovar. Dodnes při pohledu z ptačí perspektivy připomíná pivovar nespočet komínů. V rámci EHS (Dnů evropského dědictví) byla pokřtěna nová kniha o Nymburce, jak o historii, tak o současnosti. Dále byl tradičně otevřen mlýn Bašta s odkazem na bratry Mánesovy a Boženu Němcovou. Dále stál za navštívení kryt civilní obrany, vyhlídka z budovy SOŠ a SOU Nymburk, nebo vila Tortuga na Zálabí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám