Hlavní obsah

Nudisté zahájili sezónu na Olbersdorfu

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední květnové dny, kdy na Liberecku teploty vystoupily na úroveň léta, vylákaly k vodě první otužilce i v nedalekém Německu. Voda v jezeře Olbersdorf v západní části města Žitavy čtvrti Pethau je již dostatečně teplá a pláže dnes okupují z části také příznivci FKK - volné tělesné kultury.

Foto: Milan Turek

Vyhlídka nad jezerem umožní krásný pohled na panorama Žitavských hor

Článek

Krajina za naší severní hranicí - Horní Lužice - dnes výrazně změnila svou tvář. Místo velkých důlních děl vzniká oblast rekreace a sportu pro každého. Jámy se naplňují vodou a kraj se mění v zem jezer. Tady je možné provozovat desítky druhů sportů. Roviny nabízejí nenáročnou turistiku, bohaté možnosti trempování, cyklovýletů a desítky kilometrů pro in-lajn. Sportovní a zábavní spolky organizují nejrůznější soutěže.

Nejsnáze dosažitelné, jen několik kilometrů od Hrádku nad Nisou, je jezero Olbersdorf v západní části města Žitavy. Revír Zdař Bůh byl uzavřen v roce 1991 a přeměněn na rekreační oblast.

Uhlí se zde těžilo od roku 1812 hlubině, i když předtím lidé věděli, že se nachází téměř na povrchu. Vypravuje se, že dávno, snad v šestnáctém století lidé při paběrkování dříví sbírali hnědé kameny a s nimi topili na ohništích. Jiná verze říká, že našli uhlí při kopání studny, a kameny obložili ohniště, ty se vzňaly a vydávaly větší teplo než dřevo. Třetí verze vypráví o blesku, který zapálil vršek holého kopce, kde uhlí bylo na povrchu. Sloj zde byla téměř pod povrchem a dosahovala mocnosti až sto metrů. Po druhé světové válce byly doly pro Varšavskou smlouvu strategickým územím, z uhlí se vyráběl margarín, benzín a používalo se jako hnojivo.

Dnes na březích jezera jsou nádherné pláže, kde najdou intimní místa příznivci Volné tělesné kultury, v Německu oblíbené. Pláže mají prolézačky, houpačky pro děti, primitivní lanovku. Volná prostranství, travnaté louky i místa se spoustou laviček lákají k posezení, odpočinku a nejen při koupání. Pro děti je zajímavé muzeum v přírodě ze zbytků důlní techniky. Na levém břehu Mandavy je rozsáhlý park se spoustou nejrůznějších rostlin a míst k odpočinku.

Vstup do celého areálu je zdarma, dosažitelnost přes Hrádek nad Nisou je jak autem, tak vlakem. Z města pak ve směru na Oybin, pěšky přes Hartavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám