Hlavní obsah

Novými EKG přístroji vyšetřují pacienty v prostějovské nemocnici

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice Prostějov je vybavena novými EKG přístroji. Nové vybavení je jednoduché na obsluhu a pacientům poskytuje nebolestivé vyšetření, díky kterému má lékař přehled o elektrické aktivitě srdce.

Foto: Barbora Olejníková

MUDr. Miloslav Špaček provádí EKG vyšetření.

Článek

Celkem osm kusů nových EKG zařízení k monitorování srdečního rytmu bylo pořízeno jako náhrada za již opotřebované a technicky zastaralejší přístroje.

Monitorování EKG slouží ke sledování pacientů, kteří trpí poruchami srdečního rytmu. „Nejčastěji se využívá k posouzení příčin bolestí na hrudi, dušnosti, závratí, pocitů bušení srdce apod. Může také odhalit zvětšení srdečních oddílů. Při vyšetření, které trvá jen malou chvíli, leží pacient na lůžku na zádech s obnaženou horní polovinou těla a kotníky. Pacient má na hrudníku nalepeny elektrody, které jsou napojeny na monitorovací systém,“ popisuje primář interního oddělení Nemocnice Prostějov Miloslav Špaček.

Výsledek vyšetření je obvykle zaznamenáván na speciální papír jako takzvaná EKG křivka. Lékař pak podle vzhledu křivek, jejich tvaru, výšky a dalších parametrů diagnostikuje případné odchylky od běžného stavu.

„Jde o velmi jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému dostaneme dokonalý přehled o elektrické aktivitě srdce,“ doplnil primář Špaček s tím, že ročně provedou lékaři v prostějovské nemocnici okolo 25 tisíc EKG vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám