Hlavní obsah

Nový speciální vůz "prachožrout" bude čistit vzduch v Ostravě-Porubě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 18. prosince převzala pomyslný klíč od speciálního očišťovacího vozu "prachožrouta" z rukou náměstkyně primátora města Ostravy pro oblast životního prostředí Kateřiny Šebestové starostka městakého obvodu Ostrava-Poruba Lucie Baránková Vilamová.

Foto: Josef Zajíc

Zázemí Odboru technických služeb městského obvodu Ostrava - Poruba.

Článek

V zázemí Odboru technických služeb a zeleně v Ostravě-Porubě, které bylo  v říjnu otevřeno, byl předveden starostkou obvodu Lucií Baránkovou Vilamovou speciální vůz na čištění ulic, chodníků a cyklostezek Hako, Citymaster 1250 plus.

„Předvádíme speciální čistící vůz, tak zvaný prachožrout, kterému tady všichni říkají familiárně Jeff. Vůz byl opravdu potřeba. Městský obvod Ostrava-Poruba má nejčistější ovzduší. Stále mu ovšem ještě pořád nejvíce škodí doprava. To chceme změnit. Je tady první  vlaštovka v podobě tohoto stroje. Máme úvahu, že by si obvod zasloužil mít vlastní technické služby. K dosažení tohoto cíle děláme postupné kroky,” řekla při prezentaci  čistícího vozu starostka.

Stroj "prachožrout" za téměř 3 miliony korun byl z 80 procent hrazen z Fondu životního prostředí města Ostravy. Bude pomáhat se snižováním prašnosti způsobené znečištěním ovduší na území města. Nákup stroje je součástí řady plánovaných aktivit uvedených v Akčním plánu města Ostravy.

„V Ostravě máme deset takových čistících zametacích vozů. Na městském obvodu Ostrava-Jih jsou dva, ve Slezské Ostravě jsou tři a v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz čtyři. Samozřejmě další vozový park mají Technické služby a Ostravské komunikace. Jsme rádi, že můžeme koupi těchto strojů podporovat. Prostředky šly z fondu životního prostředí v Ostravě. Je to jedna z aktivit, která obsahuje Akční plán, který rada města Ostravy schválila letos v září. Je to akční plán, který má implementovat veškerá opatření z tzv. Programu zlepšování kvality ovzduší, zpracovaného Ministerstvem životního prostředí,” informovala při předání speciálního stroje náměstkyně primátora města Ostravy pro životní prostředí  Kateřina Šebestová.

Nový stroj v Ostravě-Porubě je využitelný celoročně. Ve výbavě má kartáčový rotační systém pro odstraňování prachu. V zimě se dá vyměnit na radlici nebo zametač sněhu a na korbu se může přidělat šnekový sypač soli z rozmetadlem. Hodí se i pro zimní údržbu chodníků. V případě potřeby může sloužit také jako malý náklaďák k převozu sypkých materiálů.

Podle Kateřiny Šebestové bude Ostrava na svém území i nadále nadlimitně čistit všechny silnice, tedy i ty ve vlastnictví kraje a státu. Polovina úpravy bude doplněna kropením. Se zásadním rozšířením rozsahu očisty komunikací město začalo v roce 2018.

Státní, krajské i městské komunikace jsou rozděleny podle prachových map do tří kategorií a v závislosti na tom se odvíjí frekvence čištění: samosběrným vozem 1 až 3 krát měsíčně. kropičkou 2 až 3 krát měsíčně. Celkem tedy 6 krát měsíčně. Přitom zákon ukládá čistit cesty 2 krát ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám