Hlavní obsah

Nový rok připravil turistům rychlé vystřízlivění z představy zimních krás

Novinky, Stanislava Dvořáková

Odbor Klubu českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na první den nového roku pochod okolní přírodou s prověřením fyzických sil i znalostí pod tradičním názvem Novoroční střízlivění.

Foto: Petr Špatenka

O idylu zasněžené cesty se postaralo listí z minulého roku.

Článek

Měsíc leden vyvolává představu bílé zasněžené krajiny. V posledních letech však s rozčarováním lze jen konstatovat: „Kde ty dávné sněhy jsou?” Ke zklamání turistů a atletů příroda přidala i aprílové žertíky. A tak jeden den prší a vytrvale prší, druhý den se do deště vmísí sněhové vločky, třetí den mrzne a chumelí a stále chumelí, ve čtvrtém dni se mezi vločky přimíchají kapky deště a tak dále, prostě o překvapení není nikdy nouze.

To platilo i v letošním odpoledni pro ty, kteří k ranní domácí sprše prvního dne roku přidali nuceně i tu venkovní. Vždyť zvyk je železná košile a tradiční špacír zakončený fyzickou prověrkou sil a vědomostních znalostí prostě k novoročnímu odpoledni patří. Vystřízlivění ze sváteční atmosféry prosincových dní bylo však docela kruté.

Dvanáct sveřepých vyznavačů této tradice se sešlo na pokraji města u hotelu Avion, aby se za trvalého deště pokusilo s pěti všeho odhodlanými cyklisty vydrápat nad Mendrikem po lesnaté stráni na pláň U Čertouška, kde na stromě býval obraz, jak ďábel pokouší Krista na poušti. 

Tím putovní nadšení skončilo, ani počasím se nedali turisti dál pokoušet. S vyčerpáním fyzických sil na prudkém skalním hřebeni u Janderovy vyhlídky a promáčeným oblečením se vysněným cílem stala blízká hospůdka U Kačera v Kerharticích. Vůně teplé kávy na dálku lákala k posezení i zahřátí.

Turistický lid si však na zahálku nepotrpí, a tak přišla na řadu prověrka vědomostních znalostí. Otázky testů zejména z přírody byly i návodem pro letní turistiku, často i s překvapením nedokonalé znalosti okolních pamětihodností.

Novoroční odpoledne, byť korunované nepříznivým počasím, ve společné zábavě a veselí rychle uplynulo a návrat s novým kalendářem ze získané výhry byl i předsevzetím, že příští rok opět ani sebehorší počasí nemůže tuto akci zkazit.

Reklama

Výběr článků

Načítám